23948sdkhjf

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

Enligt en framtidsprognos för svenskt träbyggande kan hälften av Sveriges flerbostadshus kan byggas i trä 2025 jämfört med dagens cirka 10 procent.
I en framtidsprognos för svenskt träbyggande konstaterar professor Staffan Brege på Linköpings universitet att hälften av Sveriges flerbostadshus kan byggas i trä 2025, jämfört med dagens cirka 10 procent.

Prognosen baseras på pågående och planerad kapacitetsökning inom träbyggindustrin med ledande aktörer som Derome, Lindbäcks bygg, Moelven, Stora Enso, BoKlok och Martinssons trä.

Kan minska bostadsbristen
Enligt Staffan Breges prognos kommer det ett ökat träbyggande medföra positiva effekter ur ett samhällsperspektiv.

– Ett ökat byggande i trä är en del av lösningen på såväl bostadsbrist som ökade koldioxidutsläpp. Om hälften av våra lägenheter 2025 byggs i trä istället för i andra material minskas klimatbelastningen i byggskedet med cirka 40 procent per år, säger Staffan Brege.

I rapporten konstateras att industriellt byggande i fabrik har stora fördelar jämfört med att bygga på plats. Enligt rapporten ger det ett bättre grepp om leverantörskedjan, kortare ledtider, högre och jämnare kvalitet samt mindre spill.

– En ökad industrialisering av byggandet flyttar dessutom sysselsättning från storstad till landsbygd. Kapacitetsutbyggnaden ger cirka 13 500 jobb fram till 2025 inom träbyggnadsindustrin. Det är en ökning med nära 8 000 jobb jämfört med 2015. Genom att bygga industriellt på orter utanför storstadsregionerna flyttas 6 000 byggjobb ut från städerna, säger Staffan Brege.

Trähusfabrikers kapacitet utökas
Rapporten, som baseras på prognoser från Boverket, spår att byggandet av flerbostadshus kommer att ligga på 45 000–50 000 lägenheter per år mellan 2017–2020. Därefter väntas antalet hamna på omkring 35 000 lägenheter per år fram till år 2025.

Utbyggnaden av produktionskapacitet i nya och befintliga trähusfabriker i Sverige kan resultera i cirka 15 000 nya lägenheter per år.

Rapporten presenterades på Bioekonomiskt forum i Stockholm under tisdagen.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078