23948sdkhjf

Förstärkt getingmidja

Schweiziska Implenia ska rusta upp Getingmidjan, en två kilometer lång järnvägssträcka mellan Stockholms central och Stockholms södra.

Schweiziska Implenia blir en allt tyngre aktör i utbyggnaden av den svenska infrastrukturen. Det senaste uppdraget är en omfattande upprustning av Getingmidjan, en två kilometer lång järnvägssträcka mellan Stockholms central och Stockholms södra.

Getingmidjan är Sveriges hårdast trafikerade järnvägssträcka med ett snitt på ett tåg var tredje minut, enligt Trafikverket. Stora delar av den befintliga anläggningen byggdes på 1950-talet och är både hårt nersliten och långt ifrån anpassad till dagens omfattande trafikströmmar.

Därför står Getingmidjan nu inför en omfattande upprustning, eller reinvestering för att prata samma språk som Trafikverket. Det innebär att anläggningen efter upprustningen kommer att ha samma placering och samma antal spår som i dag.

Implenias kontrakt är värt cirka 885 miljoner kronor och omfattar bland annat utbyte och reparation av tunga konstruktioner som broar och tunnlar. Bland annat handlar det om fem järnvägsbroar och två gångbroar samt den 120 meter långa Riddarholmstunneln och Södertunneln på 600 meter.

En av svårigheterna är att järnvägen är placerad i en mycket smal passage mitt i hjärtat av Stockholm och ligger i direkt anslutning till flera kulturhistoriskt intressanta byggnader som inte får skadas. En annan svårighet är den stora mängden tåg som passerar sträckan. Störningar i trafiken får konsekvenser för tågtrafiken i praktiskt taget hela södra Sverige.

För att minska belastningen på befintlig infrastruktur kommer därför så mycket som möjligt av såväl transporter som arbete att ske från vattnet med hjälp av exempelvis pontoner, båtar och annan tung marin utrustning.

I samband med arbetet i tunneln under Södermalm öppnas en arbetstunnel mellan järnvägstunneln och Fatbursparksravinen. Därmed kan en stor del av byggtrafiken ske i bergtunnlarna i stället för på Södermalms gator.

Enligt Trafikverket inleds de egentliga restaureringsarbetena i september med tunneln under Riddarholmen för att vara avslutade efter ungefär fyra år.

Implenia har dock varit på plats sedan 2016 för att genomföra vissa förberedande arbeten. Bland annat krävs vissa spårarbeten, kabeldragningar och ändringar i signalsystemet. Nu har också arbetet inletts med att anpassa Stockholms södra så att stationen ska kunna användas som start- och slutstation för passagerartåg som kommer från eller ska till södra Sverige under de tider som Getingmidjan är avstängd (somrarna 2018–2020). Några spår ska också förberedas för vändning och uppställning av tåg, vilket kräver att spåren signalregleras och att belysningen förbättras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078