23948sdkhjf

Anläggningsföretag i jättefusion

Byggbolaget YIT går ihop med anläggningsföretaget Lemminkäinen och blir en stor aktör på den nordiska marknaden.
Under måndagen gick de två finska företagen YIT och Lemminkäinen ihop och gav en rejäl skjuts uppåt för bägge företagen på den finska börsen. Lemminkäinen steg runt 40 procent efter beskedet.

Företagen kommer att komplettera varandra inom sina olika områden för att på så vis minska känsligheten för konjukturvängningar, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– I och med fusionen skapas en konkurrenskraftig aktör på den nordeuropeiska marknaden, säger Lemminkäinens styrelseordförande Berndt Brunow, till YLE.

Lemminkäinen kommer att tas upp i YIT, där aktieägandet kommer att fördelas med 40 procent för Lemminkäinens ägare och 60 procent för YIT:s.

Genom sammanslagningen beräknas företagens totala omsättning till 3,4 miljarder euro och det gemensamma rörelseresultatet 85 miljoner euro. Totalt sett kommer man att ha 10 000 anställda i elva länder.

Affären ska nu godkännas på företagens extrastämmor i september, och av konkurrensmyndigheter innan det är helt klart. Sammanslagningen förväntas vara komplett i november 2017 eller som senast den 1 januari 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172