23948sdkhjf

Turkiska hjullastare på svensk mark

Hidromek tar upp kampen om hjullastarkunderna i Volvoland.

Turkiska Hidromek har stora och stolta planer. Företaget har ambitioner att växa rejält på världsmarknaden och har därför satsat stort på nya produktionslokaler och dessutom kompletterat utbudet med hjullastare som nu finns på plats för att etablera sig i Volvoland.

Maskinexpos största hjullastare fanns, inte helt oväntat, i Abandons monter som i övrigt dominerades av grävmaskiner. Det turkiska företagets vita maskiner börjar synas här och där – inte bara i Sverige – och är en väsentlig förklaring till att företaget finns med som nummer 46 på den lista över världens största maskintillverkare som presenteras av brittiska International Construction.

Men ambitionen är betydligt större än så. Exportchefen Engin Barutcuoglu har tidigare berättat att företaget byggt upp ett nätverk med mer än 100 återförsäljare i drygt 50 länder och investerat i en ny fabrik i Ankara som ska göra det möjligt att sälja betydligt mer än i dag och dessutom skapa utrymme för nya produkter.

Den nya produkt företaget hoppas mest på är hjullastare. Redan på Intermat 2015 gjordes en förhandsvisning av den första maskinen som storleksmässigt hamnade i 25-tonsklassen och som också visades fram på Bauma året efter. Parallellt har omfattande fälttester gjorts, främst på den turkiska hemmamarknaden, men nu är premiärmaskinen i full produktion och hade också letat sig fram till Maskinexpo där den fick ett påtagligt gott mottagande.

– Jag har redan sålt fyra, säger Jan Johansson, vd hos den svenska generalagenten Abandon.

HMK WL 640 väger in på 26,3 ton och är utrustad med en steg IV-anpassad Mercedes Benz-motor på 242 kilowatt (324 hästkrafter) vid 1 800 varv per minut. Bland säkerhetsdetaljerna finns att motorn bara kan startas med växelföraren i neutralläge samt elektronisk parkeringsbroms.

Tillverkaren lovar generellt komponenter av pålitliga leverantörer, exempelvis stryktåliga axlar från ZF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125