23948sdkhjf

Förslaget: Fem nya isbrytare

I en förstudie har sjöfartsverket föreslagit att den svenska isbrytarflottan bör vara utbytt 2030, för en kostnad på ungefär 6 miljarder kronor.
I den förstudie som gjorts har sjöfartsverket kommit fram till att investeringar är nödvändiga för att den svenska isbrytarflottan ska kunna göra sitt jobb. Den stora anledningen menar man är att flottan är gammal, så innan 2030 hoppas man kunna byta ut alla. Den första ska vara på plats vintern 2021-2022 enligt förslaget i förstudien, det skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Man påpekar att dagens flotta är välskött och har uppgraderats flera gånger, men börjar bli föråldrad.

– För det fall ingenting görs åt den svenska isbrytarflottan kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Detta kommer att innebära stora negativa konsekvenser för landet, inte minst samhällsekonomiska, säger Dan Broström, projektledare för Sjöfartsverkets projekt Isbrytare 2020 i pressmeddelandet.

De nya isbrytarna föreslås kunna bryta en bredd på 32 meter, vilket är 8 meter mer än vad merparten dagens isbrytare klarar. Dagens största, Oden, kan bryta 31 meter. Anledningen till att det behövs bredare brytare ska enligt förstudien bero på att man förväntar sig större fartyg i Östersjön och bland annat Luleå hamn kommer att få större fartyg som anlöper.

Kostnaden för att bygga isbrytarna beräknas ligga på mellan 1,1-1,3 miljarder kronor per fartyg. Exakt hur det ska finansieras är inte klart, men i förstudien föreslås delfinansiering från EU och forskningsvärlden, då skeppen sommartid ska kunna användas till forskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094