23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kan du skaffa laddbox till din hyresrätt?

Bor du i en hyresrätt och vill ha möjlighet att kunna ladda din elbil eller laddhybrid hemma? Då kan det kännas tryggt att veta att det är en relativt enkel process att installera en laddbox, även för dig som bor i hyresrätt.

I denna artikel kommer vi gå igenom hur du går till väga för att få en laddbox till din hyresrätt i fyra enkla steg.

Gör så här för att få en laddbox till din hyresrätt

Att investera i en laddbox till din hyresrätt är ofta relativt enkelt. Många gånger behöver du inte heller betala för laddboxen själv utan kan be din hyresvärd att göra det.

Nedan går vi igenom hur du på enklast möjligast sätt får en laddbox installerad till din hyresrätt.

1.    Ta reda på vem som äger din parkeringsplats

Det första steget mot att få en laddbox installerad till din hyresrätt är att du behöver ta reda på vem som äger din parkeringsplats. Som boende i en hyresrätt kan din parkeringsplats antingen ägas av din hyresvärd eller av någon annan, exempelvis kommunen.

En god idé kan också vara att prata med dina grannar för att se om det finns ett större gemensamt intresse av att installera laddboxar. Är ni fler som önskar att installera laddboxar kan det många gånger vara enklare att övertyga fastighetsägaren att faktiskt installera laddboxar eller laddstolpar.

2.    Fråga om du kan få en laddbox till din elbil

När du väl vet vem som äger parkeringsplatsen är det dags att skicka en förfrågan om elbilsladdning till ägaren. Denna kan du antingen skicka in själv eller gemensamt med dina grannar om ni är fler som önskar installera laddboxar.

Dessvärre finns det egentligen inga regler när det kommer till laddboxar till hyresrätter. Fastighetsägaren måste aldrig gå med på att installera laddboxar, de kan säga nej och då är det mer eller mindre kört.

Det allra vanligaste är att hyresvärden eller fastighetsägaren betalar hela installationen och laddboxen. Skulle ägaren neka din förfrågan kan dock den enda lösningen vara att erbjuda dig att betala för investeringen själv. Även i detta fall kan dock hyresvärden välja att neka.

3. Laddboxen installeras

Skulle fastighetsägaren gå med på att genomföra installationen av en laddbox till din bil på din parkeringsplats kan laddboxen också installeras.

Att installera en laddbox är relativt enkelt. Installationen sker av behöriga elektriker med rätt kompetens och ofta tar den inte mer än ett par timmar förutsatt att inte allt för mycket tilläggsarbeten behöver göras.

Det finns två olika typer av laddboxar. Väggburna laddboxar och laddstolpar. Att installera en laddstolpe kräver ofta mer grundarbete än att installera en vanlig laddbox. Detta eftersom man vid installation av en laddstolpe måste gräva ner kablarna vilket både tar längre tid och kostar mer pengar.

4. Lastbalanserare för elnätet kan behövas

När man installerar en laddbox är det ofta väldigt fördelaktigt att lägga till lastbalansering. I flerfamiljshus kan det till och med vara nödvändigt, speciellt om fler än en laddbox installeras och används samtidigt.

Lastbalansering innebär att man installerar ett extra skydd av huvudsäkringen som hjälper till att undvika överbelastning.

När man väljer att installera lastbalansering till sin laddbox placeras en extern mätare vid elcentralen. Denna håller reda på hur mycket el som används i den resterande fastigheten och kan sedan anpassa hur mycket av elen som ska gå till elbilsladdningen.

Detta är dock ingenting du som hyresgäst behöver fundera över. Det är något som hyresvärden tillsammans med installatören tar hand om.

Det kan bli lättare att få laddbox till hyresrätt i framtiden

Idag kan hyresvärdar själva bestämma om de vill godkänna laddboxar till hyresgästerna eller inte. Detta är dock något som skulle kunna förändras framöver.

Faktum är att i Stockholms stad kan kommunala bostadsbolag inte längre säga nej om en hyresgäst önskar att få en laddbox installerad vid sin parkeringsplats. Hoppet ligger nu i att detta nya regelverk även ska sprida sig till resten av Sverige och dess många hyresrättsföreningar. Detta enligt en artikel från Allt Om Elbil.

Initiativet kommer från den grönblå majoriteten i Stockholms stad. De vill göra det lättare för människor som bor i hyresrätt att äga och köra elbil. Beslutet omfattar nu enbart parkeringsplatser i garage eftersom det möjliggör en snabbare aktion. Framöver är dock tanken att det ska komma att gälla samtliga hyresgästers parkeringsplatser.

Målbilden är att bygga hela 100 000 laddningsplatser bara i Stockholm fram till år 2030. Förhoppningen är att denna målsättning ska sprida sig till resterande delar av Sverige för att de som vill ska ha möjlighet att både äga och köra elbil oavsett om man bor i en bostadsrätt, hyresrätt eller egen fristående bostad.

Sänd till en kollega

0.047