23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Teleskoplastare en självklarhet på Rotängens Lantbruk AB

Vi besöker Thomas Jöngren och Emma Eriksson på Rotängens Lantbruk AB i Östhammars kommun en solig dag i mitten på juni.

Korna går på bete, fåren är i hagen och vi får därför stjäla en stund av dem för att tala om deras senaste maskininvestering. En Manitou MLT741-140 V+ över en kopp kaffe i solskenet på deras altan.

-Jag var nog som många andra och var lite skeptisk till det här med teleskoplastare när jag skaffade vår första runt 2014. Samtidigt såg jag att nästan alla gårdar med djur ute i Europa använde dem, så jag ville ge det en chans i alla fall innan jag avfärdade maskintypen. Det är jag glad att jag gjorde, idag är det den mest använda maskinen på gården, säger Thomas Jöngren.

Ett flitigt par med många järn i elden
Rotängens lantbruk ligger fantastiskt vackert beläget i Alunda i Uppsala län och drivs idag av Thomas och Emma som köpte gården 2012. Thomas som är 38 år är uppvuxen på en gård och är dessutom lantmästare, Emma som är året äldre började sin bana på ett naturbruksgymnasium och är även hon lantmästare.

-Gården består av totalt 115 hektar fördelat på 25 skog, 15 bete och 75 hektar åkermark. Vi brukar totalt 255 hektar inklusive arrenderad mark och har dessutom skötselavtal på 140 hektar betesmark.

Huvudsysslorna är odling, både krav och konventionell samt ett 60tal dikor, vilket ger runt 170-180 djur på gården som mest inklusive lite får. Vi säljer vårt kött både via köttlådor som är väldigt uppskattade för den goda smaken och den fina djurhållningen, berättar Emma Eriksson.

I Maskinparken på den välhållna gården ryms två traktorer från John Deere, en 6155r och en 6250r, men också två grävmaskiner.

-Jag har en Cat hjulgrävare som går på uppdrag åt kommunen dessutom en 6tons Airman som jag gör lite småjobb med, förklarar Thomas.

Duktig personal är otroligt värdefullt
Addera fyra barn i rask takt så förstår ni att Thomas och Emma har fullt upp om dagarna, och uppskattar sin duktiga personal. Odd som är F-skattare är självskriven i styrkan sedan flera år tillbaka precis som Ida, men under högsäsong brukar de ta hjälp av ett par till.

-Vår duktiga personal är guld värd. De ser vad som behöver göras, och de ser även hur de kan förenkla för den som ska ta vid med en uppgift när de ska sluta för dagen. De gör att det är roligt att gå till jobbet vilket är det bästa betyget jag kan ge beskriver Thomas.

Ergonomi och eftermarknad avgörande faktorer
Den glänsande röda Manitou MLT 741-140 V+ från Scantruck AB anlände för ungefär två månader sedan. Att det blev just en Manitou berodde till stor del på två avgörande faktorer.

-Jag kan nästan skriva en bok om varför det är praktiskt med den här maskintypen på ett lantbruk med djurhållning. Men anledningen till att det blev en Manitou beror dels på det fina insteget där du bara har ett steg in och ut ur maskinen, dels att vi geografiskt ligger endast 45 minuter från Scantrucks huvudkontor i Rosersberg. Skulle jag behöva en reservdel snabbt så kan jag enkelt åka dit och hämta den, och under maj till oktober är det här gårdens värdefullaste maskin så det var ett lätt beslut, konstaterar Thomas.

Uppskattade finesser på den nya maskinen
Gårdens Manitou MLT 741-140 V+ ersatte en teleskoplastare av ett annat fabrikat. Efter två månader med gårdens nya maskin så har Odd som arbetar som F-skattare redan blivit riktigt förtjust i den.

”Utöver det enkla insteget som Thomas redan rosat så gillar jag den viktavkännande hydrauliken och att man med ett enkelt knapptryck kan släppa trycket i hydraulsystemet både där fram och bak för att koppla i och ur redskap. Även komforten i hytten med klimatanläggning och elhissar är uppskattad. Dessutom är den riktigt rapp att lasta med”, recenserar Odd.

Passar perfekt på ett lantbruk
Med en lyftkapacitet på 4,1 ton vid 7 meters lyfthöjd så går det att göra mycket med en teleskoplastare på ett lantbruk. Lägg till en gedigen verktygslåda med redskap i kombination med maskinens fina egenskaper som dragare, så förstår man varför teleskoplastaren hos Rotängens Lantbruk AB snurrar närmare 1000 timmar/år.

-Vi har balgrip för både rundbal och fyrkantsbal, pallgafflar, planerskopa, strömaskin, gödselskrapa och stengrep. Men den största fördelen ligger i att den är en teleskoplastare vilket innebär att den är lätt i förhållande till lyftkapacitet och att man kommer åt överallt. Står det något i vägen framför det man vill komma åt så kommer man åt ändå oftast. Ska man in där det är trångt så är fyrhjulsstyrning och utskjutet en oslagbar kombination, och dessutom är maskinen ganska lågbyggd, sammanfattar Thomas.

”För mig som inte är så lång så passar maskinen perfekt. Jag slipper stå upp i hytten för att se ordentligt över lasten, utan kan i stället skjuta fram lasten så att jag får en perfekt överblick”, tillägger Emma.

Scantruck AB
Metallvägen 61
195 72 Rosersberg
Upplands Väsby kommun
Sverige
VAT nummer: SE5569914004

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.053