23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Egentilverkad lådfyllning för miljö och ekonomi

Det är anmärkningsvärt hur kort betänketid lagerchefen Jan Vestergaard behöver när samtalet kommer in på resursanvändningen på Hans Fölsgaards lager i Køge. Inte en enda gång behöver han slå upp något eller stå svarslös. Hans engagemang för hållbara lösningar lyser igenom och har nu också blivit normen i hela företaget.

Med en konstant strävan efter mer miljövänliga lösningar har Hans Fölsgaard gradvis förändrat sättet på vilket leveranser, avfall och restprodukter hanteras. Det har lyckats implementera ett kritiskt tänkande när det gäller resursanvändning i de många dagliga leveranserna.

Alla anställda är medvetna om resursanvändning, både när det gäller utveckling av produkter och packmetoder. Det handlar inte bara om potentialen i själva produkten, utan också logiken i materialval, förpackning osv. De mest märkbara resultaten har skett på lagret, där bland annat mängden av smått brännbart avfall har minskat avsevärt, som ett resultat av bättre sortering och andra förpackningsprodukter.

Sund förnuft utan överemballage
Med ett allmänt fokus på mindre miljöbelastande lösningar finns det, på de flesta områden, alternativ till hur saker gjordes igår. Och om inte lösningen finns, måste man välja det bästa alternativet. Till exempel är sträckfilmen som pallarna lindas in i, nu halv tjocklek i de fall där det är tillräckligt starkt.
Egentligen skulle alternativ till plastfilm vara intressanta, men tills dessa lösningar blir tillgängliga, måste man arbeta med de befintliga lösningarna. Här är lösningen alltså att minska mängden plast genom att undvika överemballage. Faktiskt försökte Fölsgaard sig med sträckfilm gjord av bland annat sockerrör. Det visade sig dock att transport gjorde produkten miljömässigt ohållbar. Därför avvisades den till förmån för en tunnare traditionell film.

Vattenbaserat bläck och papperstejp
När kartonger från Fölsgaard ska återanvändas, sker det inte annorlunda än för alla andra kartonger. Skillnaden ligger i bläcket och tejpen som kartongerna försluts med. Bläcket på kartongen är vattenbaserat och skadar inte miljön. Tejpen är av papper med miljövänligt lim. För som lagerchefen säger: "Vi ska kunna återanvända det!"

Fölsgaards certifierade kartonger består av 80 % återvunnet papper. Det är den optimala blandningsförhållandet, eftersom en högre andel återvunnet papper skulle påverka kartongens hållbarhet negativt. "När man återvinner papper, löses pappret upp i vatten och fibrerna i pappret blir kortare. Konsekvensen av det är att man måste tillsätta nya, långa träfibrer, som sedan kan hålla ihop pappret. Därför är det inte lämpligt att använda mer än 80 % återvunnet papper i kartongerna. "Om det utvecklas lösningar där en ännu större andel kan återvinnas, eller där alternativa lösningar ger mening, så är vi alltid uppmärksamma på det", berättar Jan Vestergaard.

En investering i egenproducerat fyllnadsmaterial
Ett av de större initiativen på lagret hos Fölsgaard är en industriell pappersförstörare som kan omvandla pappersrester och använda kartonger till fyllnadsmaterial. På detta sätt undviker man att köpa till exempel plastfyllning, som både är dyrt och har en onödigt stor miljöpåverkan. Förstöraren kan verka som en stor investering, men har en förvånansvärt kort återbetalningstid, relativt till priset på att köpa fyllnadsmaterial. Den ger alltså mening både ekonomiskt och miljömässigt.

En kontinuerlig process
Vårt arbete för att minska resursförbrukningen är en pågående process, och vi åtar oss att kontinuerligt söka nya sätt att förbättra vår hållbarhetsprofil. Vi erkänner att det krävs en kollektiv insats för att uppnå betydande miljömässiga förbättringar, men vi har lyckats göra miljöhänsyn till en obligatorisk punkt när vi tänker logistik och affärer i allmänhet.

 

Läs mer om vårt fokus och mål inom hållbarhet.

Hans Fölsgaard AB
Sjöängsvägen 17
192 72 Sollentuna
Sollentuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE556572164301
P nummer: 1008693761

Kontaktperson

Henrik Björk
Sales Manager - Telecom
+46 10 601 59 92 heb@folsgaard.com

Sänd till en kollega

0.047