23948sdkhjf

REPORTAGE: Hållbarhet möter prestanda under Scantrucks öppna hus

Hos Scantruck i Rosersberg samlas branschen för att utforska och uppleva Scantrucks sortiment av entreprenadmaskiner, med särskild fokus på hållbara, eldrivna innovationer.

SIGTUNA. Det är en solig morgon den 10 maj på Metallvägen 61 i Rosersberg, där Scantrucks stora anläggning står redo att välkomna alla besökare till den första Scantruck Mässan.

Atmosfären är elektrisk, inte bara från de maskiner som surrar runt platsen, utan också från AC/DCs riff som sprider sig från högtalarna och blandas med doften av grillade hamburgare från grillen, där Ove, Max och Richard från Festspecialisten står redo att servera dagens hungriga gäster.

Besökare möts av en skara maskiner utställda både inomhus och utomhus, som erbjuder en fördjupad inblick i entreprenadbranschens dynamiska landskap. Från små liftar till gigantiska kranar, från elektriska teleskoplastare till dieseldrivna hjullastare, erbjuder mässan ett stort utbud av maskiner, anpassade för en rad olika användningsområden.

Scantrucks marknadschef, Peter Claesson, syns mitt i vimlet, glad att visa upp verksamhetens alla delar. Han pekar ut några av de mest spännande maskinerna - den helt eldrivna Manitou MT625E, och den lika imponerande Manitou MRT2660E.

– Manitou MT625e är en maskin många är nyfikna på. Den har exakt samma kapacitet vad det gäller lyft som sitt dieseldrivna syskon som är en storsäljare, men drivs helt och hållet på el. Den kan utrustas med ett eller två batteripack beroende på hur laddstrukturen ser ut på arbetsplatsen, och eftersom den har en inbyggd laddare så är den lika enkel att ladda som en elbil, säger Peter Claesson.

En annan stor maskinnyhet från mässan var Manitou MRT2660E, som är en runtomsvängande teleskoplastare som lyfter hela 6 ton 26 meter högt. Tillägget ”e” skvallrar också här om att maskinen drivs av elmotorer.

– Manitou 2660E är också en nyhet hos oss. Och det är samma där som med MRT2660E. Det finns ingen sämre performance, och om den går på generatorn, kan den gå upp till 25 kilometer i timmen utan att ta någonting från batteriet, säger Bo Bergqvist, säljare som utgår från Scantrucks anläggning i Kungälv.

Scantruck Mässan erbjuder en chans att lära känna de senaste framstegen inom entreprenadmaskiner, utan även en unik möjlighet att nätverka med branschkollegor och produktspecialister från olika varumärken. Med ett brett utbud av begagnade maskiner tillgängliga på plats, i deras begagnatcenter under tak, finns det något för alla, oavsett väder.

Johan Bawelin, lantbrukssäljare från Tidaholm/Skaraborg, betonade betydelsen av minisegmentet och lantbrukssidan, MLA och MLT, i företagets produktportfölj.

– Minisegmentet, MLA, är verkligen något vi satsar på. Likaså MLT, vår lantbrukssida. Vi skiljer noggrant på entreprenad, bygg-entreprenad och lantbruk, även om de ofta involverar liknande maskiner. Men inom lantbruket har vi lagt ett extra fokus på komfort och högre hydraulflöden, säger han och fortsätter:

– Vi har nu ett sortiment av småmaskiner som väger från 1 500 kilo upp till 3 500, med eller utan hytt, och olika bomlängder och bomfotshöjder.

Johan Bawelin uttryckte entusiasm över Scantrucks nya teleskoplastare, Manitou MLT 841-145 PS+, en tysktillverkad maskin som nyligen anlänt till företaget. 

– För oss är det en helt ny produkt. Den första maskinen kom hem igår, den första med hytt. Vi har varit utan kompaktmaskiner i tre år, så nu fyller vi det segmentet helt enkelt.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093