23948sdkhjf

Reportage

Entreprenörer och projekt i en salig röra - här samlar vi Leveranstidningen Entreprenads reportage!

"Det gick så jävla bra"

Ska jobbet ta flera dagar eller en sekund? Rivarna på Jansson Entreprenad valde snabbvarianten, 2 000 ton betong flög i luften när de sprängde en bilbro över E4.

”Det är ju lite av ett missbruk att köpa grävmaskiner”

Sebastian Didriksson lägger pussel när han får ett uppdrag – maskinerna skräddarsys för varje jobb och ofta blir det en kortrumpa.  – Det gäller att både bygga det och riva det i huvudet.

”Grävmaskinssebban” lärde sig säga nej

Upp som en sol, ned som en pannkaka. Så hade det kunnat bli men Sebastian Didriksson tog sig ur krisen. – Det var som ett skenade hästspann.

Unik rivning när E4-bro sprängs i Stockholm

I morgon SMÄLLER DET! Jansson Entreprenad ska spränga en bro över E4 i Vårby. – Det har aldrig hänt i svensk historia tidigare.

Snö eller inte snö – det är frågan

Blir det någon snö i år tro? Stockholmsfirman J&S Markservice håller tummarna trots några skrala vintrar. – Det är ju roligt att röja snö!

”Är man tillräckligt lat hittar man en lösning”

Äntligen semester! Men först måste häckeländet klippas – ett drygt och svettigt jobb. Eller? Kristoffer Edberg tänkte till och hittade en lösning värdig en maskinförare.

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Ilsken hyvelförare tryckte till

Hyvelföraren såg rött när hans bil blev stulen, han tryckte plattan i mattan och klämde fast den flyende kumpanen med väghyveln. – Han fick åka frontblad en bit.

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

”Det har varit en jäkla resa för oss”

S-rental går sin egen väg. Företaget satsade tidigt på att hyra ut  vältar och läggare med gott resultat. Nu vill man få lika god fart på sina el- och batterimaskiner.

Gräv lagom – eller inte alls

Familjeföretaget CN:s Gräv hittade en skruvad lösning när de ville bredda sig efter 30 års nischat arbete. – Det är sunt att stå på flera ben.

Peab pålar på platten

Gott om plats brukar det vara ont om  – men inte för Peab när de ska bygga Komatsu Forests jättefabrik i Umeå. – Det är en rätt tacksam arbetsplats.

Från noll till 120 på 30 år

I dag är Torbjörn Sundh Entreprenad ett av Umeås större entreprenadföretag, men resan började i motvind. –  Nog fick man bita på blånaglarna ibland.

”Jag är lite av byns hovgrävikus!”

Maskinintresset föddes tidigt, uppfinnarlusten kom rätt snabbt den med och Conny Kolsjö har haft både nytta och glädje av båda under snart 30 år som maskinförare.

"Mitt miljösamvete är rent"

En gammal maskin är väl svag, långsam, bullrig och törstig? Inte om Conny Kolsjö får bestämma – han låter fantasin flöda och när en grävare rasade mitt i vintern var han glad att det var en Åkerman.

Hemma blev bäst för Hampus

Det brakade loss snabbt när Hampus Molin återvände till Gävle – omsättningen tredubblades på ett år och målet nu är att vara extremt komplett. – Det saknas aktörer som gör ALLT.

”Fancluben är stor”

Publiken jublar när Grus Schakt river is på buckliga vintervägar – det rasslar bra i både stora och små öron när två hjullastare, ett tungblad och en multiskopa röjer loss på smågatorna.

Fiffig sänkning i Sundsvall

550 meter sjöledning ska ner i Sundsvallsfjärden – ett noga planerat projekt där de stora rören kläms fast med betongvikter, skjuts ut på räls och sänks med en boll.

"Det blev ju en jäkla skillnad"

Patrik Lundqvist trotsade skeptikerna och investerade i en ”supersug” som både sopar och högtryckstvättar.

Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Kajs bereder väg för jätteprojektet

Kaj Johanssons Åkeri har ögonen på skaft i Obbola – företaget är först ut i mångmiljardprojektet som kommer att pågå i fem år. – Vi måste vara väldigt flexibla.

Bandet ska backas

Mer kvitter och kvack – det är målet när utdikad åkermark åter ska bli våtmark. Uppdraget är känsligt och kraven på entreprenörerna är därför höga.

”Köra är väl också kul, men det hinner man ju med ändå”

Varför finns det så många Merlo i Umeå? Kanske har det lite att göra med en kaffedriven verktygsnörd som vuxit upp med maskiner och vägrar lämna verkstadsgolvet.

"Det är inte svårt för den som kan det"

En idéskiss, ett par maskiner och några höjder räcker – Conny Fransson och Fredrik Karlberg har fått fria händer när de ska bygga våtmark i Östergötland.

Rör med restriktioner

"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

”Så här stark har den aldrig varit”

En sliten 1800-talsväg fick en behandling värdig en kung – för andra gången någonsin har en kulturväg rustats upp i Västerbotten, med varsam dikning och oförutsägbara kurvor.

”Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det”

Lotus Maskin och Transports satsning i övre Norrland har fått en bra start. En komplicerad rivning mitt i Umeå, med hårda vindar och hjälpsamma grannar, är kronan på verket hittills.

"Vi är inte rädda för att prova något nytt"

Att vara nyfiken i en strut har blivit ett framgångsrecept för Amas Svenska AB.

Hårda bud i Småland

Andreas Hagman ser om sitt hus – inga kontrakt skrivs på utan indexreglering och kunder som hotar att gå till ”någon annan” när priserna höjs får gärna gå. – Vi måste stå på oss.

Skogens konung kör grävmaskin

Mörka vintrar och myggiga somrar. Att bygga skogsväg i Småland har sina sidor men Tomas Karlsson älskar sitt jobb ändå. – Det är skapandet som är kul.

1

”Det är ovärderligt att få tag i rätt folk”

Peab är petnoga med vem som får köra på det stora E22-bygget i Skåne. – Det är individen bakom spakarna som betyder något.

”Jag vill ju satsa stenhårt och se vart det bär”

Minns ni Elias Westin – som startade eget som 16-åring? Leveranstidningen Entreprenad har hälsat på honom igen, nu träffar vi en hårt arbetande 19-åring med stora planer.

Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

"Maskinen är mitt ansikte ut mot kund – den visar vem jag är"

"Det är som en stor cirkus!"

Bautalyft i Bromma Blocks

Barsebäcks sista resa

Tio års rivning väntar

Komplex rivning i reaktorn

1

Finrivning på Östermalm

VSM bygger på blötmyren

Fjällfloran ska få fäste igen

1

”Vi började med två tomma händer”

Höjdarrivning med återvinning

Rockys går på knock i väst

Sänd till en kollega

0.109