23948sdkhjf

Digital framtid på horisonten: 90 miljoner kronor investeras i 29 innovativa byggprojekt

Smart Built Environment har tilldelat 46,5 miljoner kronor till 29 innovativa projekt som syftar till att driva den digitala transformationen inom byggsektorn. En lika stor summa kommer att samfinansieras av sektorn själv, vilket gör det totala investeringsbeloppet till 90 miljoner kronor.

Det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment är finansierat av Formas, Vinnova och Energimyndigheten, och har tillkännagivit vinnarna av sin senaste finansieringsrunda.

De utvalda projekten spänner över en rad teknologier och tillämpningar, inklusive AI för insamling av geodata, PropTech, 3D-utskrift av betongelement, 3D-fastigheter, visualisering av resursflöden, BIM och VR. Dessa innovativa insatser kommer att påskynda den digitala transformationen inom byggsektorn, från planering till långsiktig förvaltning av bebyggd miljö.

– Det är uppmuntrande att se att många av dessa projekt bygger vidare på resultaten från tidigare projekt som genomförts i programmet. Ibland ser vi återkommande aktörer, men ofta kommer de med nya partner som hjälper till att utveckla och implementera resultaten, säger Kristina Gabrielii, programchef för Smart Built Environment.

Ytterligare 14 projekt har beviljats medel genom utlysningen Innovationsidén, en initiativ som specifikt syftar till att stödja små och medelstora företag och kommuner i deras strävan att utveckla idéer som kan leda till nya innovationer. Bland dessa finns projekt som innefattar styrning av smarta fönster, skolstrukturplanering, ekosystemtjänster, cirkulära byggsystem och robotiserade mikrofabriker.

– Det är den fjärde gången vi tar emot ansökningar till Innovationsidén och vi ser fortfarande helt nya aktörer som kommer till programmet genom denna utlysning. Det är spännande att se vilka utmaningar mindre företag och kommuner identifierar, och vilka kreativa lösningar de föreslår, säger Kristina Gabrielii.

Framtida sökande till både Innovationsidén och Digitalt samhällsbyggande i praktiken kan se fram emot att ta del av coachning, vilket ger dem möjlighet att få sina idéer utvärderade och utvecklade av erfarna coacher inför ansökan. Nästa ansökningsrunda för Innovationsidén öppnar i augusti 2023, och för Digitalt samhällsbyggande i praktiken i november 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093