23948sdkhjf

Maskinentreprenörerna varnar för risker med ökade upphandlingskrav

Maskinentreprenörerna (ME) uttrycker oro över ökade krav i upphandlingar, vilket de menar kan leda till snedvriden konkurrens. Detta framgår av deras senaste pressmeddelande, där de även presenterar resultaten från sommarens MEKO-rapport.

Enligt Maskinentreprenörerna kan ökade krav i upphandlingar, tillsammans med en vikande konjunktur och stigande räntekostnader, påverka marknadsläget negativt. Detta framgår tydligt i deras senaste pressmeddelande.

Läs också: Nytt Entreprenadmaskinavtal ger löneökning

Maskinentreprenörerna har släppt sin årliga sommarrapport, där de använder konfidensindikatorn MEKO för att mäta medlemsföretagens stämningsläge och framtidsutsikter. MEKO-värdet för maj var 104, vilket är ett positivt värde, men det svagaste maj-värdet sedan mätningarna startade. Det förväntade MEKO-värdet för november är 92, vilket indikerar en negativ framtidsbild bland maskinentreprenörerna.

Maskinentreprenörerna uppger i sitt pressmeddelande att av de sex delparametrar som ingår i MEKO (arbetsvolym, orderstock, maskininvesteringar, faktureringsläge, beläggningsgrad och efterfrågan på tjänster), är det endast efterfrågan på tjänster och maskininvesteringar som bidrar till en positiv utveckling.

Enligt Maskinentreprenörerna ställs allt högre krav i upphandlingar som medlemsföretagen deltar i. Dessa krav kan röra allt från miljö och klimat till ökad dokumentation och specifikationer för hur arbetet ska utföras. Maskinentreprenörerna uppger att en stor majoritet av företagen (62 procent) upplever att kraven har blivit högre de senaste tre åren. Detta leder till att företagen får svårare att kvalificera sig för vissa upphandlingar och behöver lägga mer tid på administration.

– Då ökade krav vid upphandlingar sällan följs upp, riskerar etablerade seriösa företag att missgynnas, säger Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna.

Maskinentreprenörerna uppmanar beställare att inte bara ställa krav, utan också följa upp dem. Anders Robertsson betonar att Maskinentreprenörerna tar sin del av ansvaret genom att fortsätta sitt arbete med att utbilda medlemmar och beställare i branschens förutsättningar. Han vill se rimliga upphandlingar som präglas av transparens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078