23948sdkhjf

Skanska erhåller miljardkontrakt för vägprojekt i norra Norge

Skanska har tilldelats kontraktet för byggandet av vägprojektet E10/rv. 85 i norra Norge, ett uppdrag upphandlat av Statens vegvesen, med ett värde på cirka 11,4 miljarder kronor.

Bolaget kommer även att ansvara för driften och underhållet av den färdigställda vägen under en period på 15 år, vilket lägger till ytterligare en miljard kronor till kontraktets totala värde. Detta kontrakt kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det andra kvartalet 2023.

Projektet, som beordrats av Statens vegvesen, innebär utveckling och underhåll av omkring 82 kilometer ny väg, inklusive sju nya tunnlar och 22 broar. Dessa infrastruktursatsningar kommer att bidra till en förbättring av trafiksäkerheten samt en förkortning av restiden, enligt pressmeddelandet från Skanska.

Vägprojektet E10/rv. 85 Tjeldsund – Gullesfjordbotn – Langvassbukt representerar en central transportlänk mellan Lofoten, Vesterålen, Harstad/Narviks Flygplats och E6. Enligt Skanskas pressmeddelande kommer projektet också att fungera som ett pilotprojekt för Statens vegvesen, där olika åtgärder för grönare och mer miljövänlig utveckling kommer att tas.

Läs också: Skanska leder vägen för hållbarhet inom entreprenadbranschen

Förberedande arbeten för projektet har redan startat, och byggfasen förväntas pågå under de kommande fem och ett halvt åren, rapporterar Skanska. Bolaget understryker att detta projekt markerar en viktig milstolpe i deras fortsatta strävan att leda vägen mot mer hållbar och miljövänlig infrastruktur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079