23948sdkhjf

NCC storschaktar i norr

Cirka 300 000 kubikmeter schakt och 800 000 kubikmeter fyllning väntas när NCC ska höja en dammanläggning åt LKAB.

LKAB:S järnmalmsbrytning ger upphov till stora mängder vått avfall – anrikningssand som deponeras i stora dammanläggningar. Där finns bland annat ett sandmagasin, där sanden ska sedimentera och vatten leds vidare till ett klarningsmagasin.

Nu har LKAB gett NCC i uppdrag att utföra dammhöjningar på två sträckor av sandmagasinet i Kiruna.

– En förutsättning för att produktionen av järnmalm i Kirunagruvan ska vara möjlig är att vi säkerställer deponeringen av anrikningssand löpande. För att detta ska fungera måste sandmagasinets dammanläggningar höjas kontinuerligt för att hela tiden kunna ta emot ny anrikningssand, säger Mattias Ejnestrand, ombud, projektavdelning LKAB.

NCC ska bland annat utföra en grundläggning i dammtån av dessa två sträckor och en krönhöjning på sex meter respektive två meter.

Enligt NCC innebär krönhöjningen ett stort schaktnings- och fyllningsarbete om cirka 300 000 kubikmeter schakt och cirka 800 000 kubikmeter fyllning.

Höjningarna ska genomföras i den takt som krävs för att möta de uppmätta deponeringsbehoven, samt i den takt som sökta miljötillstånd medger, förklarar företaget.

NCC ska också installera kraftförsörjning för mätbrunnar och lägga dränageledningar och rensbrunnar.

Arbetet ska genomföras som en utförande entreprenad i samverkan under 2023 och 2024. Kontraktet uppges vara värt cirka 170 miljoner kronor.

– NCC har byggt dammar tidigare och har lång och god erfarenhet från liknande uppdrag runt omkring Malmfälten, säger Robert Nilsson, produktionschef på NCC Infrastructure i Kiruna.

PS! för några år sedan gjorde vi ett reportage om en annan dammhöjning - i Aitik!  Vi skrev också en del om den tämligen unika jätteschaktaren som gjorde jobbet också!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078