23948sdkhjf

Swecon: "El bygger el blir ny standard"

Swecon tar hållbarhet till nästa nivå genom att utöka sin laddinfrastruktur med en unik strategi – att bygga el med el.

Swecon har nyligen offentliggjort sina planer på att fortsätta utbyggnaden av sin laddinfrastruktur. Byggandet av laddstolparna sker klimatneutralt och helst med elektriska maskiner.

Helena Storsten, hållbarhetschef på Swecon Group, förklarar.

– Vid våra anläggningar har vi ett skall-krav vid upphandlingen att byggandet av laddstolparna görs klimatneutralt och helst med elektriska maskiner.

Företaget har redan genomfört gemensamma projekt med Lantmännen Fastigheter för att installera laddstolpar vid fastigheter där Swecon har längre hyreskontrakt. Tidigare i år utrustades Swecon i Uppsala med laddstolpar som kan användas av såväl kunder som medarbetare och Swecons reservdelsbilar.

Läs också: Swecon och Lantmännen samarbetar för utbyggnad av laddstolpar

Utöver Uppsala har Swecon även utökat sin laddinfrastruktur i Eskilstuna, Jönköping och Skövde, med totalt 54 nya laddpunkter. Planer finns även för att utrusta anläggningarna i Örebro, Staffanstorp, Linköping, Karlstad, Spånga och Halmstad med laddstolpar.

Swecon uppger att samtliga projekt utförs fossilfritt. Målet är att det sker helt med elektriska maskiner, men i undantagsfall accepteras att kompletterande maskiner körs på förnybara bränslet, HVO100.

I Skövde använde entreprenören Peab minigrävaren Volvo ECR25 Electric vid grävningen.

– Det var faktiskt första gången jag körde en elmaskin, säger Alfred Wallroth, som rattade en eldriven hjullastare, och fortsätter:

– Elastiken är väldigt rapp och hydrauliken svarar direkt. Men jag kom snabbt in i det.

Helena Storsten ser positivt på den starka utvecklingen av elektriska maskiner.

– Vi är bara i början på elmaskinsresan. För många maskinister är det ett nytt sätt att arbeta, som att planera laddning av maskinen, men det är en vanesak som snabbt blir vardag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078