23948sdkhjf

Merlo förstärker Uvereds säteris maskinpark

Uvereds säteri i Järpås nya Merlo teleskoplastare har över 400 drifttimmar sedan leveransen, och spelat en central roll i säteriets dagliga verksamhet.

Lagom till vårbruket förra året fick Uvereds säteri i Järpås sin nya Merlo TF65.9 – den första sålda av modellen i Sverige. Gårdens ägare har en lång relation till Merlo och AB Hüllert Maskin, nyförvärvet är den tredje Merlon i ordningen.

– Den är vår viktigaste maskin och den som vi kör mest med, säger Anton Larsson.

Han driver gården tillsammans med pappa Stefan Larsson. De odlar 420 hektar spannmål, i huvudsak vete, havre och oljeväxter och kan trots förutsättningarna under 2023 summera en helt okej säsong.

– Vi har både kunnat tröskat och sått allt som vi skulle, så vi kan inte klaga egentligen. Vi har klarat oss över förväntan, säger Stefan Larsson som är tredje generationen på gården på väg att växla över till fjärde generationen genom sonen Anton.

Maskinparken består av två Fendt-traktorer och en Claas-tröska bland annat, men gårdens viktigaste maskin är Merlo TF65.9.

Utan den stannar gården, så är det. Det är en allround-maskin som vi använder väldigt mycket och den enda maskinen vi kan lyfta med. Vi har inga frontlastare till traktorerna så stannar Merlon så skulle vi inte klara oss länge. Anton Larsson

Gården är nu inne på sin tredje teleskoplastare, och köpte den nya modellen enbart på rekommendation från AB Hüllert Maskin.

– Eftersom vi har handlat av dem så länge kände vi att de visste våra behov och kunde rekommendera en passande maskin. Det gjorde att vi inte kände behov av att provköra. Storleksmässigt är det ungefär samma som vi haft tidigare och vi visste ungefär vad vi skulle vänta oss av den nya maskinen, säger Stefan Larsson.

Största skillnaden mot den förra Merlon som var ungefär tio år gammal är hydrauliken, som enligt Hüllert Maskin har blivit både snabbare och mer följsam.

– Den följer med riktigt bra, smidig och skön att köra. Styrka är viktigt för oss och där presterar Merlo bra. Vi drar ofta nytta av teleskopfunktionerna också, exempelvis i vårbruket när vi fyller såmaskinen. Vi löslagrar också en del spannmål och då är det jättebra med utskjutet för att lägga upp spannmålet på hög, förklarar Stefan Larsson.

Sedan leverans har gården kört drygt 400 timmar med sin nya Merlo, i genomsnitt kör de mellan 600 och 700 timmar per år och låter Hüllert ta hand om all service och reparation av maskinen.

– Det är bättre att de som kan sådant gör det. Hüllert har väldigt duktiga mekaniker, det måste vi säga. Överlag är vi väldigt nöjda med helheten vi får hos Hüllert, inte bara maskinen utan allt runt omkring. Det är det viktigaste i maskinaffären tycker vi att allting funkar, inte bara maskinen, säger Stefan Larsson.

Just nu är det lågsäsong på gården men Merlo TF65.9 används i stort sett dagligen.

– Nu på vintern använder vi den mest till att fylla vår halmpanna. Tack vare halmpannan är vi självförsörjande på värme till hela gården. Det är vi väldigt glada över med dagens energipriser, säger Anton Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094