REPORTAGE: Hårda bud när det ska tungrivas inne i Globen
Stockholm. Det luktar trä i Avicii arena – hela arenagolvet är täckt med stockmattor och publiken får vackert vänta till januari 2025 innan de blir insläppta igen.
Innan dess ska det ha hänt mycket inne i globen; Stockholm Globe Arena Fastigheter (SGAF)moderniserar 35-åringens arenarum för att det ska bli en ännu mer funktionell multiarena för alla typer av evenemang med bättre atmosfär, intimitet och akustik, i samband med det passar man på att modernisera hela byggnaden.
NCC har fått uppdraget, som bland annat innebär att installera ett nytt riggnät, ett öppningsbart innertak och nya läktare.
Den 10 januari 2024 tog NCC över arenan, man började med att baxa in stockmattorna som ska skydda arenagolvet när lastbilar, grävmaskiner och en handfull stora kranar ska in och jobba.
Rivningsentreprenören NKR var inte långt efter NCC in i den stora sfären, företagets uppgift är tungrivning på liten yta – innan nya tak och läktare kan byggas måste arenan förberedas och en del av innandömet rivas ut.
NKR började med att demontera cirka 14 000 stolar.
– Vi har skruvat loss dem och lyft ner dem med kran, förklarar NKR:s projektchef Andreas Eriksson.
Ungefär 3 500 utvalda stolar sparades och ska användas i andra projekt, resten har sorterats upp i järn och tyg/stoppning, och skickats vidare för återvinning respektive uppeldning i värmeverk.
När det var stolfritt fick NKR flexa musklerna lite mer – nu var det dags för ett 20-tal teleskoperande läktare som väger upp emot 15 ton styck.
– Vi har lyft ut dem på golvet och låtit en grävmaskin med järnsax klippa upp plåtarna, säger Sebastian Gyllenlöf, kalkylingenjör och biträdande projektchef på NKR.
Därefter väntade en ännu större utmaning. 40 meter upp hängde en teknikbrygga i vajrar, 200 ton stål som måste ner på ett säkert sätt.
– Ett annat företag demonterade stålet, sedan tog vi hand om delarna på marken.
Därefter gav man sig på nästa stora uppgift: att riva platsgjutna gradänger på hög höjd.
Vi kan inte släppa materialet rakt ner, allt måste gå lugnt och fint till.
– Vi får demontera och lyfta ner delarna med kran, det kommer att bli 500 lyft innan vi blir klara, säger Andreas Eriksson.
Sebastian Gyllenlöf konstaterar att rivningen måste ske med finess eftersom stora delar av konstruktionen ska bevaras.
– Vi kan inte släppa materialet rakt ner, allt måste gå lugnt och fint till.
Gradängerna sågas loss med betongsåg och förses med förankringsbultar och borrade lyfthål innan de lyfts ned.
– Det är ett komplext jobb, det blir mycket losshållning där vi både sågar, borrar och bilar, i vissa fall kommer vi att använda handhållna redskap, kommenterar Andreas Eriksson.
Entreprenad hälsar på en gråmulen februaridag cirka tre veckor innan NKR ska vara klara med sitt uppdrag.
– Nu är vi igång på riktigt, säger Andreas Eriksson.
Företaget har 10-15 personer på plats, inklusive fyra såglag med två personer i varje som ger gradängerna vad de tål där uppe på läktarna.
Där finns också smeder som skär loss svetsplåtar och fyra yrkesarbetare som förbereder genom att knacka gjutskarvar, både manuellt och maskinellt.
NCC bistår med tre kranar som lyfter ner fullastade containrar till golvet. Där kan NKR sedan sortera och lasta ut materialet.
Som mest har vi kört ut 400 kubikmeter om dagen i 10-15 dagar.
– Det blir mycket material, som mest har vi kört ut 400 kubikmeter om dagen i 10-15 dagar, säger Andreas Eriksson.
NKR räknar med att man kommer att ta ut cirka 800 ton armerad betong ur byggnaden.
En del av materialet tas ut från arenan för vidare behandling.
– Det som inte går direkt till deponi tar vi till Söderstadion och låter en grävmaskin med betongsax krossa upp det till lastbara bitar, säger Andreas Eriksson.
Vi kommer att ta in otroligt mycket stål – cirka 2 000 ton.
Allt måste ske med god planering. NKR får nämligen inte riva i ensamt majestät, schemat är tajt och arbete pågår överallt.
– Det är mycket förstärkningsarbeten av befintliga stålstommar, vi kommer att ta in otroligt mycket stål – cirka 2 000 ton, säger Marcus Carlberg, blockchef på NCC.
– Vi behöver också riva en del installationer, väggar och läktare för att komma åt att förstärka.
Arbetet i arenan har därför krävt ovanligt tät och noggrann samordning, förklarar Marcus Carlberg.
– Vi är ett 20-tal företag på plats, några av våra underentreprenörer har också egna underentreprenörer – men bara en, längre än så går vi inte i UE-kedjan.
Dagliga säkerhetsgenomgångar ska säkerställa att alla vet vad alla andra har på dagsagendan.
– Det kan vara upp emot 100 personer på dessa möten där vi går igenom vad alla gör och var de gör det, säger Marcus Carlberg.
Han konstaterar att det är en stor utmaning att arbeta i en rund byggnad där man inte ser in i angränsande korridorer. NCC regerar innanför arenadörrarna men precis utanför delar man ytor med beställaren SGAF, det handlar främst om korridorer i Annexet, korridorer som är avdelade med stängsel men där man ändå behöver ha extra koll.
– Det är publika ytor och därför är det viktigt att vi spärrar av och ronderar, till exempel när vi ska lyfta betongblock, kommenterar Marcus Carlberg.
– Det är en komplex arbetsplats med mycket aktivitet, det krävs noggrann samordning när vi ska samsas på så liten yta, säger Andreas Eriksson.
Det krävs noggrann samordning när vi ska samsas på så liten yta.
Projektet har krävt många arbetsberedningar och riskbedömningar. NCC arbetar också efter ett relativt nytt upplägg.
– Vi utser primära yrkesgrupper, som får styra vad som sker på arbetsplatsen, förklarar Marcus Carlberg.
Just denna dag är det NKR som är den primära yrkesgruppen och övriga grupper får därför anpassa sig efter rivarna, som också har förtur till kranarna.
– Då kan vi se till att ingen är i vägen för NKR, samtidigt som de själva kan jobba på – men kanske på ett annat ställe, säger Marcus Carlberg.
NKR:s maskinpark i arenan består av en larvburen Volvo 380, en Takeuchi 290, en Brokk 50 samt en del utrustning för borrning och sågning.
NCC:s kranar kommer från Jinert, NCC har tagit in en handfull modeller från 50 till 150 ton.
– Längst in på läktarna kommer vi inte åt med de stora kranarna, då använder vi den lilla, kommenterar Sebastian Gyllenlöf.
Maskinerna går på HVO.
– Det diskuterades att använda eldrivna maskiner men det var svårt att hitta eldrivna kranar i rätt storlek, noterar Marcus Carlberg.
Avgaserna vädras dock ut, tre gånger per dag öppnas ventilationsluckor i taket och luftkvaliteten mäts regelbundet.
Att få in maskinerna har inte varit ett problem, även om man fick skruva bort några skyltar på trailertransporten.
– Öppningarna är tillräckligt stora men de riktigt långa transporterna har varit lite svårare, vi har fått vända dem med kranen – inte för att det är trångt härinne men för att det var så fullt, kommenterar Andreas Eriksson.
NCC:s lossningskalender är den lag alla måste följa.
– Det finns i princip bara en väg ut och en väg in, ytorna utanför delar vi också med många andra, säger Marcus Carlberg.
– Det är inte bara vi som ska in här, det kan komma personal inför evenemang eller spelarbussar till Hovet, konstaterar Sebastian Gyllenlöf.
Alla transporter måste därför bokas in i kalendern och utrymmet för spontanitet och flexibilitet är litet.
– Ett räddningsfordon kommer alltid fram, men en obokad 24-meterstrailer får förmodligen vända, säger Marcus Carlberg.
Ont om tid är det också. NCC fick nyckeln den 10 januari 2024, den 9 januari 2025 ska de lämna tillbaka den – dagen därpå ska Avicii Arena nämligen slå upp portarna igen.
– Det är mycket som måste hända på kort tid, och det kräver sin samordning, säger Marcus Carlberg.
Arbete sker klockan 05-22 sex dagar i veckan och Marcus Carlberg ger alla berörda en eloge för hur de tacklat både uppgiften och systemet med primära yrkesgrupper.
– Det har varit ett bra och hjärtligt samarbete, där alla fokuserat på arbetsmiljö.
– Jag trodde att vi skulle stöta på mer motstånd över att en viss grupp får styra i vissa perioder. Men alla har varit mycket positiva och hjälpt till.
Sebastian Gyllenlöf noterar att man redan i anbudsskedet fick veta vad som gällde, och att man därför kunde planera för det.
– Det underlättade för oss, vi visste när vi skulle kunna köra med full fart och kunde räkna på det.
– Jag tror det är en del av framgången, alla är ju primära i sin egen värld men här ser vi fördelen av att någon får gå före ibland – och ibland är det vi som får gå före, säger Andreas Eriksson.
Projektet
Byggnad: Avicii Arena (originalnamn ’Stockholm Globe Arena’, även omnämnd som ”Globen”), ritad av Bergs Arkitektkontor (arkitekter: Esbjörn Adamson, Svante Berg och Lasse Vretblad)
Projektnamn: Moderniseringen av Avicii Arena
Fastighetsägare: Stockholm Globe Arena Fastigheter AB, ägt av Stockholms stad
Byggtid: Jan 2024-Jan 2025
Totalentreprenör: NCC
Arenaoperatör och hyresgäst: Stockholm Live AB
Källa: SGAF
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.