23948sdkhjf

MASKINMÄSSAN: Tuffa tester för Tokvams första

Tokvam har för första gången tagit fram en kranarm för kantklippning. Företaget beskriver lösningen, som kommer att visas på Svenska Maskinmässan, som innovativ.

2020 tog Tokvam över Ilsbo Tools och målet man då satte var högt ställt: att inta en ledande nordisk roll på marknaden för kättingröjare.

Kranarmen AT 500 R ska vara ett steg på vägen mot att uppnå målet och enligt Tokvam har kunderna efterfrågat den här typen av produkt, en kranarm gjord för heavy duty kantklippning.

– Att förebygga återväxt och säkerställa god sikt längs vägarna där människor färdas är viktiga uppgifter som kan lösas på ett utmärkt sätt med vår nyutvecklade AT 500 R, säger Tokvams vd Finn Kristian Tokvam.

Han förklarar att målet har varit att skapa en så enkel lösning som möjligt där man använder traktorns funktionalitet istället för separata styrningar, enkel av- och påmontering på trepunktsfästet och en mycket robust konstruktion som ska klara klippning i nordiskt kuperad terräng.

– Produkten har redan testats av några av de största och mest krävande entreprenörskunderna i Norden. Det är alltid ett gott tecken när entreprenörer som testar strider om att köpa prototyperna.

Kranarmen är en kättingröjare som ska monteras i trepunktsfästet bak på traktorer i storleken sex ton och uppåt.

Räckvidden ut åt sidorna är 512 centimeter från traktorns mittpunkt och det ska gå att klippa på höjder på minst sex meter från marken.

AT 500 R har fått klipphuvudet H 160 HD med en klippbredd på 160 centimeter, det ska kunna klippa material upp till 100 millimeter och det PTO-drivna hydrauliska aggregatet ska leverera upp till 350 bar.

Tokvam lyfter också fram att kranlösningen i kombination med att klipphuvudet kan vinklas åt båda hållen så att man kan klippa över räcken och nå båda sidorna av diken.

Det PTO-drivna hydrauliska aggregatet överför kraft till klipphuvudet, det behövs därför inga PTO-axlar eller andra mekaniska överföringar som kan stöta i dikeskanter eller liknande, förklarar Tokvam som uppger att det annars är ett vanligt problem när man klipper kanter med PTO-drift i diken eller branta sluttningar.

Företaget ser även en fördel i att hydrauliken absorberar stötar och påfrestningar på ett betydligt mer skonsamt sätt än mekaniska överföringar, något som ska skydda både drivlinan och traktorns kraftöverföring.

Tokvam lyfter också fram att den hopfällbara kranarmen är mycket kompakt med en transportbredd på 246 centimeter.

AT 500 R visas för första gången 24-27 april på Vei och Anleggsmessen i Lilleström och 30 maj till 1 juni på Svenska Maskinmässan 2024 i Stockholm, där Tokvam ställer ut i monter C:01.

Tokvam AT 500 R

Tekniska data AT 500 R

Maximal horisontell räckvidd

512 cm

Maximal vertikal räckvidd

Min 600 cm

Maximal PTO-varvtal på traktor

760 o/min

Transportbredd

246 cm

Parkerad höjd

263 cm

Vikt inklusive 160 cm klipphuvud

1 800 kg


Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078