23948sdkhjf

Nostalgisk jakt slår rekord i budkrig

I en hjärtevärmande återförening med barndomens skatt, bryter Calle Axelsson rekord när han vinner budgivningen för en Volvo BM 6300-grävlastare.

För många är barndomens leksaker och hobbies lika med ett stort nostalgiskt skimmer. En som lär skriva under på den beskrivningen är Calle Axelsson. I många, många år har han letat efter sin guldmaskin från uppväxten: en Volvo BM 6300-grävlastare. Tills nu.

När det perfekta exemplaret dök upp klaravik.se var det inte mycket att tveka på. Efter en het budgivning, som till sist gav ett rekordpris för modellen, blev klassikern från år 1990 hans.

Calle Axelsson är vd och delägare i familjeföretaget i Södertäljebaserade AB Styrhytten. Och det är där, i samma bolag, hans stora intresse till Volvo BM 6300 tar sin början. När det familjeägda företaget startade 1988 utgjordes ryggraden i företaget av just en Volvo BM 6300.

– För mig är Volvo BM 6300 min barndom. Maskinen är så starkt förknippad med företaget som jag driver och vårdar. Det faktum att BM 6300 faktiskt bidragit till det vi är idag gör också att betydelsen känns extra stor, säger han.

Jakten på den försvunna grävlastaren

Den ena av två ursprungliga BM-grävlastarna som var med från starten finns kvar i företaget.

– Jag har letat i många år. Och jag har inte heller lyckats hitta ett exemplar som uppfyllt min kravbild. Men när jag såg den här, som dessutom hade ett chassinummer några få nummer från vår ursprungliga maskin, kändes det nästan för bra för att vara sant.

Exemplaret som Calle refererar till är ovanligt. Inte minst när det kommer till användning och slitage. Sedan tillverkning har den (bortsett demokörning) tillhört Nobelgymnasiet och Karlstads kommun.

– Den har använts i utbildningssyfte sedan 1992. Som jag förstår är drygt 6 000 timmar inte särskilt mycket med tanke på åldern, utan att uppemot 20 000 timmars drift är det mest vanliga. Så jag hade på känn att det kunde bli intresse, men inte i den här omfattningen, säger Mikael Smedberg på Nobelgymnasiet.

Efter 188 bud stod det klart att exemplaret krossade den tidigare rekordnoteringen (hos Klaravik) på 352 000 kronor. Med rekordpriset som sträckte sig flera hundra tusen kronor över den senaste toppförsäljningen hamnade till sist BM 6300-favoriten i Calles efterlängtade ägo.

– Det var många bud. Men eftersom maskinen betyder så mycket för mig personligen och företaget så kände jag snabbt att jag inte kunde låta chansen passera, säger han och avslutar:

– Den ska absolut inte gå i produktion, utan kommer att få en värdig plats som ett samlarobjekt för att visa vår företagshistoria. Det känns smått fulländat att den är vår nu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11