23948sdkhjf

MASKINMÄSSAN: Rototilt halverar och harmoniserar

Rototilt tar med sig fakta på bordet till Svenska Maskinmässan; företaget utlovar halverad energiförbrukning med nya tiltrotatorserien.

För snart två år sedan lanserade Rototilt de första modellerna ur sin RC-serie på Bauma.

Under 2023 blev serien komplett och i vår tar företaget med sig dem, och ett nytt testresultat, till Svenska Maskinmässan.

Enligt Rototilt kan man nu, med ett oberoende test från Rise i ryggen, visa att energiförbrukningen minskar rejält tack vare den tryckkompenserande hydraulik som finns i produkterna.

Rototilt slår fast att det är viktigt att tiltrotatorn inte begränsar maskinens hydraulik, och att modellerna RC4-RC9 har fått en helt nyutvecklad tryckkompenserad hydraulik.

– Med RC-serien känns tiltrotator och maskin som ett och jag upplever verkligen en helt ny nivå av harmoni i körningen. Nu är det inte längre tiltrotatorn som är begränsningen i arbetstempo. Maskinen behöver inte gå upp i varv för att orka driva tiltrotatorn på samma sätt som man kanske är van vid. Känslan blir att det går lätt, säger Kristofer Clegg, mer känd som Swedigger, i ett pressmeddelande.

Rototilt förklarar att testinstitutets rapport visar att beräknad effektförbrukning är 9,6 kW vid rekommenderat flöde för en RC4 (90 liter/minut), vilket uppges innebära en halvering jämfört med tidigare.

Företaget noterar också att kurvan dessutom är ganska linjär, vilket uppges innebära att besparingen är i samma nivå oavsett flöde.

– Våra tiltrotatorer har alltid varit långt fram gällande hydraulik, men testresultatet inom RC-serien är minst sagt imponerande. Vi har lyckats effektivisera vår produkt genom att utföra samma jobb med halverad energianvändning. Det kommer ha stor betydelse för eldrivna grävmaskiner där energiförbrukning blir ännu viktigare, säger produktchef Sven-Roger Ekström, i pressmeddelandet

Rototilt planerar att visa upp den nya serien på Solvalla, man vill också belysa övriga produkter i konceptet Rototilt Control (RC). Den som vill träffa Swedigger får också chansen i Rototilts monter.

Rototilt ställer ut i monter C:26

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.391