23948sdkhjf

REPORTAGE: Swedigger — först och störst på Instagram

Kristofer Clegg älskade allt som brummar och styrde säkert in på maskinförarbanan. Numera har han ett alter ego också – Swedigger, som rönt stora framgångar i sociala medier.

Frövi. Leveranstidningen Entreprenad träffar Kristofer Clegg en solig sommardag i Frövi, några mil norr om Örebro. Han hoppar ur en klarlackad blå hjulgrävare, en Liebherr 914 Compact av 2020 års modell, som hunnit gå 4 500 timmar.

– Min chef gillar blå grejer, ler Kristofer Clegg.

Namnet Kristofer Clegg kanske inte är så bekant – men mannen vi har framför oss är mer än en vanlig maskinförare, i sociala medier går han under namnet Swedigger, en branschprofil med stor följarskara.

– Jag är störst i Sverige på instagram, ler han.

Hur det är med den saken vet vi inte säkert, men att han är en av de största svenska maskinförarprofilerna verkar troligt och han var definitivt en av pionjärerna.

Men det var inte så det började. Kristofer Clegg föddes i Närkes Kil, på den närkingska landsbygden.

– Jag är uppvuxen med maskiner och har alltid älskat allt med hydraulolja – allt som brummar, ler han.

Med en far som arbetade i lantbruket var maskinerna aldrig långt borta, bland alla traktorer och harvar fanns en och annan grävmaskin också.

– Jag körde mycket lantbruk men när jag skulle välja till gymnasiet kändes det som att grävmaskiner nog var lite roligare.

Efter studenten körde han maskin på en återvinningsstation, sedan blev det byggsvängen i några år innan han återvände till rötterna och arbetade som dräng i fem år.

– Sedan tyckte jag att det räckte, lönen är betydligt högre inom entreprenad även om jag tyckte om bredden som finns inom lantbruket.

Han körde lastmaskin, grävmaskin och traktorgrävare i ”en jävla massa år”.

Det sistnämnda gjorde han så galant att han blev headhuntad en solig dag i Örebro.

– Jag stod och grävde fiber när TA schakt och Maskin kom förbi och tyckte att jag skulle jobba hos dem i stället, jag fick en riktigt fin blingad Hitachi hjulgrävare, minns Kristofer Clegg.

Maskinen var så fin att han kände att den borde visas upp.

Jag hade tidigt både mål och tanke med kontot. Kristofer "Swedigger" Clegg

– Jag hade en egen Instagram men tänkte att jag kunde göra en till – bara för maskinen.

Intresset för foto låg honom nära hjärtat.

– Mamma älskar att fotografera och jag har alltid tagit mycket bilder, det kändes roligt att kunna dokumentera vad jag gjorde om dagarna, visa upp min maskin och skapa en egen nisch.

Året var 2017 och antalet svenska maskinförarkonton på Instagram var litet. Kristofer Clegg inspirerades ändå av tanken på att få visa hur roligt det är att köra maskin.

– Jag började tagga in lite folk, lägga in lite hashtaggar och även lägga ut bilder i maskinistgruppen på Facebook – det började växa rätt snabbt.

Ett par år senare började han filma också, ett lyckodrag visade det sig, flera tusen följare hakade på direkt.

Kristofer Clegg köpte då en go prokamera och började planera sina inlägg på ett nytt sätt.

– Jag började göra lite ”utbildningsfilmer”, visa upp hur man gör till exempel när man ska plocka kantsten.

I takt med att följarna blev fler byggde han upp sitt varumärke, något som sedan lett till olika former av samarbeten.

– Jag var först ut i Sverige att bli ambassadör för Moba grävsystem, säger han.

I dag har han därför två parallella karriärer, förutom heltidsjobbet som maskinförare driver han sitt Instagramkonto som eget företag.

I dag kan han beskrivas som en slags influencer, med samarbeten där han åtar sig marknadsföra olika produkter i sociala kanaler, med fotoinlägg och filmade inslag.

Swedigger är i dag ambassadör för Tyris appstyrda belysning, Mobas grävsystem, Arbeskos skor, MittX ljusbågar och Rototilt – på den blå grävmaskinen sitter till exempel en ännu inte släppt prototyp, han har också tillverkarens nya spakar och den nya displayen.

Han lägger 4-5 timmar i veckan på att filma, fota, skriva texter och redigera för sina samarbeten. Det övriga flödet kräver daglig matning.

– Man måste vara aktiv om algoritmen ska tycka om en, man måste lägga upp grejer hela tiden, kommentera och vara aktiv för att kontot ska boostas – det är helt klart ett jobb, konstaterar Kristofer Clegg.

Antalet följare har vuxit i omgångar – en viral video i fjol höstas (när han tände upp all maskinbelysning på en mörk vinterväg) tryckte upp kontot från cirka 15 000 till svindlande 56 000 följare.

– Det trodde jag ju inte 2017 men jag hade tidigt både mål och tanke med kontot, kommenterar Kristofer Clegg.

2020 bytte han till exempel namn på kontot från Kristofer Grävare till det mer internationellt klingande Swedigger.

Han har också fått en hel del internationella följare, inte minst i USA.

– Jag är ju amerikansk medborgare också, och började tidigt göra inlägg på både engelska och svenska, säger Kristofer Clegg.

Hans svenska pappa fick med sig en amerikansk fru hem när han åkte till USA och jobbade på 1970-talet.

Jag tycker ju om den här branschen, men jag vill ha mer! Kristofer "Swedigger" Clegg

Kristofer är därför halvamerikan, han har en nära relation till moderns hemland och konstaterar att de amerikanska följarna är nyfikna, inte minst på den för dem exotiska tiltrotatorn.

– Nu är jag ju ambassadör för Rototilt men alla svenska tiltrotatortillverkare har mycket att vinna på om amerikanska entreprenörer ”fattar” hur bra det är med en tiltrotator, säger han.

Kristofer Clegg, som numera har konton även på Facebook och Youtube, har i dag ett varumärke med tyngd.

Det innebär hel del makt – en makt han gärna vill använda för att hjälpa yngre förare.

– Det är svårt att komma in i branschen i dag – när unga förare kommer ut på arbetsplatserna vill beställarna att de ska prestera från dag ett, då hoppas jag att de ska kunna få hjälp av att se mina videos.

Att köra maskin kräver både talang och övning, fortsätter han.

– Jag har kört maskin i 30 år, säger 36-åringen.

– Men alla är inte ”bondungar” och även de som inte fått det försteget kan bli bra förare – där hoppas jag kunna bidra med tips och trix.

Han filmar ofta olika moment och försöker visa bredden av vad en hjulgrävare kan göra.

– Jag vill visa att man kan både lasta, gräva och lyfta, det är en rolig maskin som man kan använda med många verktyg!

Kristofer Clegg märker att de lite mer personliga inläggen går hem bäst numera.

– Förut var det grävmaskinen som stod i fokus, nu är det mer jag som ”är” Swedigger, jag har blivit mitt varumärke.

Bland annat därför väljer han sina samarbeten noggrant.

– Jag kan inte göra vad som helst för pengar – jag kan inte byta från ett märke till ett annat hur som helst, jag kan bara arbeta med företag som gör prylar som jag faktiskt tycker är bra.

Kristofer Clegg ställer tålmodigt upp på bilder och kör lydigt så det ryker när fotografen vill ha mer action. Han vet hur det ska se ut och delar generöst med sig av filmtips för sociala medier.

– Många blir kanske lite mer introverta när de sitter i maskinen, jag vill prata med människor, ler han.

Kanske är det därför han trivs så bra som Instagramprofil, Kristofer Clegg känner sig trygg som maskinförare men vill nå ut även bortom maskinhytten och arbetsplatsen.

– Jag tycker ju om den här branschen, men jag vill ha mer!

I dag arbetar han på Gerhards maskin och entreprenad och går som servicemaskin på olika byggen i Örebroregionen.

Instagrammandet sköter han utanför arbetstid och chefen är med på noterna, förklarar han.

– Jag har en jättebra chef, han tycker bara att det är roligt.

2017 var han han lite av en pionjär och nu, med 56 000 följare har han alltså ett riktigt stort maskinförarkonto på Instagram. Han är dock inte så ensam längre.

– Numera känns det som om varenda grävkille har samarbeten och filmar på jobbet, ler han.

Själv tycker han fortfarande om både maskinerna och körandet. Ändå är det inte säkert att han sitter kvar bakom spakarna i framtiden.

– Jag älskar ju det här men om fem år kanske jag inte sitter i hytten längre, jag kanske finns i en annan del av branschen.

– När jag var yngre ville jag bara köra och köra, nu är jag snart 36 – kanske räcker det med körning, kanske finns det annat jag kan göra.

Hur det blir med den saken får framtiden utvisa.

– Jag har kommit så här långt genom att ta en dag i taget, vi får se vart livet tar vägen och om jag är kvar i grävaren!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095