23948sdkhjf

Svevia delar analysen

Svevia välkomnar Riksrevisionens rapport – men anser sig behöva bemöta vissa slutsatser.

Riksrevisonen har i en ny rapport undersökt om skapandet av Svevia och Infranord lett till ökad konkurrens, lägre priser med mera – det man förväntade sig när verksamheterna bolagiserades.

Enligt myndighetens granskning är det mycket som inte uppfyllts och Svevia håller med om en hel del.

Svevias vd och koncernchef Joachim Hallengren uppger att man till exempel håller med om att konkurrensen är sammankopplad med den beställarkompetens som finns på Trafikverket, snarare än hur de enskilda entreprenadbolagen agerar i samband med upphandlingar och anbudsgivning.

– Det är en analys som vi inom Svevia delar, säger Joachim Hallengren.

Svevia håller dock inte med om hur Riksrevisionen har räknat när de kommer fram till att företaget förbättrat sin produktivitet men har svårt att nå sina ekonomiska mål.

Enligt Riksrevisionens beräkningar har Svevia en genomsnittlig produktivitetsökning på tre procent under en period på tretton år, Svevia påpekar dock att nått upp till ägarnas ställda avkastningskrav under sju av de 14 granskade åren.

– Att främst lyfta fram avkastning på eget kapital per räkenskapsår, men inte visa på måluppfyllelsen av exempelvis utdelningsmålet, ger inte en fullständig bild av vår förmåga att leva upp till de ekonomiska målen. Under den period som granskningen gäller har Svevia levererat på utdelningsmålet under samtliga år, ofta med stor marginal, säger Joachim Hallengren.

Enligt Svevia kan den bristande måluppfyllelsen gällande avkastningen i de flesta fall härledas till enskilda olönsamma projekt.

Man konstaterar också att Riksrevisionen anser att det saknas underlag för att bedöma om bolaget arbetar effektivt för att nå de ekonomiska målen, eftersom man inte utvärderar sina åtgärder kopplade till olönsamma projekt.

Svevia anser dock att denna typ av uppföljning kan göras i specifika fall, men inte på övergripande koncernnivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078