23948sdkhjf

Ny rapport: Hundratals miljarder har gått förlorade

Hur slutar man slösa med infrastrukturmiljarderna? Hur får man fart på en bransch som fortsatt halka efter? En ny rapport ser flera lösningar, till exempel att sluta stirra sig blind på lägsta pris i upphandlingarna.

Alla är införstådda med att den svenska transportinfrastrukturen behöver byggas ut och rustas upp.

Regeringen satsar också mycket pengar på detta, under kommande planperiod ska inte mindre än 1 200 miljarder läggas på infrastruktur.

Enligt en ny rapport från Innovationsföretagen, författad av av Fredrik Bergström, ekonomie doktor på Handelshögskolan i Stockholm, och Tor Englén på WSP, är risken dock stor att låg produktivitet minskar värdet på denna pengasäck.

– Om produktiviteten i bygg- och anläggningsbranschen hade hållit jämna steg med tidigare utveckling, hade 225 miljarder kronor kunnat frigöras till infrastruktursatsningar de kommande tolv åren, säger Fredrik Bergström i en kommentar.

–Det innebär att samhället går miste om stora potentiella värden.

I rapporten slår man fast att produktiviteten i branschen har sjunkit sedan slutet av 1990-talet, byggsektorns produktivitet ska ha minskat med fyra procent på 25 år, medan teknikkonsultbranschen har ökat sin med cirka 40 procent, något som sägs ligga i linje med det övriga näringslivet.

Infrastrukturprojekten blir bara dyrare och dyrare och tar längre tid att genomföra.

Enligt rapporten finns det stora brister i hur resurserna används vad gäller både investeringar och underhåll. 

Man ser också några viktiga förklaringar till detta, till exempel att både innovation, kvalitet och långsiktig effektivitet missgynnas om man fokuserar för mycket på ”lägsta pris”, man noterar också att projekt ofta pausas, har osäker kostnadsstyrning och genomförs utan helhetsperspektiv.

En tänkbar lösning på detta uppges vara att nyttja de tekniska konsulterna på ett bättre sätt, till exempel genom att låta dem stå för strategisk rådgivning i stället för att användas som ”resursstöd”.

– Infrastrukturprojekten blir bara dyrare och dyrare och tar längre tid att genomföra. Sverige behöver tänka nytt. Det handlar inte alltid om att mer resurser– utan om att få mer pang för pengarna. Till exempel genom att dra större nytta av teknikkonsulternas kompetens, säger Richard Österberg, teknologie doktor och analyschef på Innovationsföretagen, i en kommentar.

En ökad produktivitet skulle enligt rapporten inte bara frigöra tid och pengar för fler projekt, det skulle också förbättra lönsamheten i existerande projekt; författarna förklarar att den nationella infrastrukturplanen i dag visar en nettonuvärdeskvot på -0,3, vilket innebär att samhället för varje investerad krona bara får tillbaka 70 öre.

Med ett effektivare arbetssätt skulle denna kvot kunna höjas till 0 eller bättre vilket gör flera idag olönsamma projekt samhällsekonomiskt lönsamma, fortsätter resonemanget.

Författarna efterlyser också en effektivare samverkan mellan statliga aktörer, konsulter, entreprenörer och kommuner, och  listar tio förslag för att öka effektiviteten i infrastruktursatsningar, se listan nedan. Hela rapporten kan läsas här.

Tio förslag listas i rapporten

• Stärk förtroendet mellan beställare och teknikkonsulter - Tillitsbaserad styrning och minskad detaljstyrning

• Öka dialogen och kunskapsutbytet i tidiga skeden - Tidigare involvering av seniora rådgivare

• Ändra upphandlingsfokus – till funktion, kvalitet och innovationsförmåga

• Främja innovation och funktionsbaserade upphandlingar

• Utnyttja internationell kompetens och global best practice

• Inför alternativa upphandlings- och genomförandemodeller såsom alliansprojekt och OPS (offentlig-privat samverkan)

• Ökat fokus på helhets- och livscykelperspektiv för ett hållbarare transportsystem

• Stärk det systematiska lärandet i branschen – skapa en nationell lärandebank

• Främja balanserad riskfördelning

• Överväg organisatoriska reformer – inspireras av exempelvis Norge

Källa: Innovationsföretagen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063