23948sdkhjf

Granskade täkter får bra betyg

Hur står det till med elsäkerheten i bergtäkterna? Elsäkerhetsverket ser stora förbättringar och vissa brister, och SBMI tar till sig både ris och ros.

Det är tufft i en bergtäkt, där finns både fasta anläggningar och mobila enheter, den mekaniska belastningen på de stora maskinerna är tung och de slits därför hårt.

Verksamheten kräver dessutom mycket el och mer kan det bli, den svenska bergmaterialindustrin vill minska sin klimatbelastning, och sätter sikt på en helt fossilfri framtid där en elektrifierad produktionsprocess är en mycket viktig pusselbit, läs gärna mer om det här.

Elsäkerhetsverket granskade elsäkerheten i täkterna 2015, 2023 följdes granskningen upp och enligt myndigheten har elsäkerheten ”förbättrats markant”.

Man fann att det tekniska skicket i elanläggningarna överlag var gott och uppger att en trolig förklaring kan vara ökad automatisering, kompetenshöjning och att installationsarbetet utförs av externa, specialiserade elinstallationsföretag.

Enligt Elsäkerhetsverket utförde ingen av de granskade verksamheterna elarbeten i egen regi, de ser också en förklaring i att kontroller av starkströmsanläggningarna och tillhörande elektriska utrustningar ingår som en del i skyddsronderna på anläggningarna.

Elsäkerhetsverket fann dock också något de betraktar som en allvarlig brist; ingen av de 14 besökta anläggningarna kunde uppvisa dokumenterade rutiner enligt gällande föreskrifter.

– Trots den positiva utvecklingen uppfyller ingen av de granskade verksamheterna kravet på dokumenterad fortlöpande kontroll. Det är ett krav enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter som trädde i kraft 1 december 2022 ((ELSÄK-FS 2022:3) och är en tydlig brist som måste åtgärdas, säger Peter Tunell, inspektör vid Elsäkerhetsverket, i en kommentar.

Myndigheten planerar nu för att bredda tillsynen mot mobila och ambulerande verksamheter inom branschen.

– Mobila generatoraggregat och utrustningar som flyttas både geografiskt och inom täktområdena, medför att risken för slitage är högre, säger Peter Tunell.

Mårten Sohlman, vd på branschorganisationen Sveriges Bergmaterialindustri, välkomnar resultatet av Elsäkerhetsverkets granskning.

– Det är glädjande att se att den tekniska nivån i bergtäkterna fortsätter att höjas. Inför Elsäkerhetsverkets tillsynskampanj hade vi en bra dialog med myndigheten. De har deltagit vid våra branschdagar och presenterat upplägg för tillsynskampanjen. Efter kampanjen har vi också fått positiv återkoppling från myndigheten, uppger han för Entreprenad.

Han förklarar att SBMI kommer att arbeta vidare med frågan.

– Resultatet från Tillsynskampanjen, och de brister som ändå framkommit är viktiga för oss att arbeta systematiskt med inom SBMI – särskilt eftersom intresset för elektrifiering i branschen ökar.

–Det är ett viktigt steg både för klimatomställningen och för att förbättra arbetsmiljön, och det ligger helt i linje med vår färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Vi planerar att genomföra en uppföljning med Elsäkerhetsverket och återkoppla till medlemmarna både genom att skriva om resultatet i vår tidning Stenkoll, och ytterligare presentationer vid SBMIs branschdagar.

Undersökningen

Bergtäkterna valdes utifrån årsproduktion över 50 000 ton enligt SGU:s data.

Både frågeformulär och okulär kontroll användes, där man särskilt granskade ledningssystem, kopplingsutrustning och fasta installationer som personalutrymmen och vågstationer.

Källa: Elsäkerhetsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.244