ME och Byggnads eniga om nytt avtal
Den 23 maj kom Byggnads och Maskinentreprenörerna överens om ett nytt Entreprenadmaskinavtal, som omfattar cirka 5 000 anställda.
Maskinentreprenörerna, ME, noterar att det är deras näst största arbetaravtal, som berör över 3 500 anställda på runt 950 medlemsföretag.
Avtalet gäller i två år, med start från den 1 juni 2025, och följer det så kallade märket, med löneökningar på 6,4 procent.
Byggnads noterar att löneökningarna ska fördelas så att lönen höjs med 6,4 procent fram till sista maj 2027, 3,4 procent första året och 3,0 procent andra året, och att grundlönen ökar till 195 kronor i timmen första året och till 201 kronor i timmen år två.
Enligt ME är avtalet är flexibelt och verksamhetsnära med enhetligt nationella utgångspunkter så det inte spelar någon roll var i landet var avtalet används.
– Med det nya Entreprenadmaskinavtalet kan arbetsgivare och individuella anställda enklare komma överens om övertid, samtidigt som antal möjliga allmänna övertidstimmar, säger Claes Arenander, förhandlingschef och vice vd för Maskinentreprenörerna, i en kommentar.
Maskinentreprenörerna listar några av förändringarna i avtalet:
• Den allmänna övertiden ökar från 200 till 250 timmar. Dessutom tillförs mer tid till övertidsutrymmet när en medarbetare tar ut arbetstidsförkortning. Arbetsgivare och enskilda medarbetare kan genom detta komma överens om fler övertidstimmar.
• Möjligheten till individuell arbetstidsöverenskommelse ökar. Tidigare har anställda kunnat komma överens om att förlägga arbetstiden måndag–söndag klockan 05.00–22.00, nu blir det möjligt ända till 24.00, vilket enligt ME ger mer flexibilitet för medlemsföretagens planering och schemaläggning.
• Arbetsgivare kan göra överenskommelser om ordinarie arbetstid med en lokal facklig MB-grupp (medbestämmandegrupp) eller kontaktombud direkt på företaget. Tidigare har de varit tvungen att komma överens med Byggnads region. Arbetstiden kan beräknas på högst sex veckor (totalt 240 timmar).
I avtalet finns också en riktad lönesatsning mot tornkranförare och åtgärder för bättre arbetsmiljö.
– Det är en viktig yrkesgrupp med stor yrkesskicklighet som får hela bygget att fungera. Det känns bra att kunna ge dem ett rejält tillskott i plånboken, säger Emil Persson.
Byggnads noterar också att en ny löneregel fasas in år ett och utökas år två: I Stockholm, Södertälje och Uppland höjs lönen till 1,29 x grundlönen, i övriga riket 1,24 x grundlönen. Andra året är samma siffror 1,315 respektive 1,275.
Fackförbundet lyfter också fram skarpare verktyg mot oseriösa och kriminella aktörer i branschen, tydligare regler vid fördjupad kontroll och huvudentreprenörsansvar, tydligare krav gällande kunskap vid lastkoppling samt arbetsberedning och lyftplanering
Byggnads förklarar också att det kommer att bli tydligare krav på vad som ska ingå i en hälsoundersökning, parterna rekommenderar att den minst ska innehålla:
• Ergonomisk undersökning
• Screening för vibrationsskador
• Upprättande av hälsoprofil
• Screening för psykisk ohälsa
• Förekomst av eller predisponering för besvär i luftvägar
• Förekomst av eller predisponering för hudbesvär/allergier
• Hörselundersökning
• Synundersökning