23948sdkhjf

Kommun vill återskapa maskinförarutbildning

Nedlagd utbildning kan få nytt liv igen.
Det var i april i år som beskedet kom att Uppsala kommun lägger ner sin anläggningsförarutbildning, av ekonomiska skäl. Bland annat hänvisades beslutet till att det krävs dyra investeringar i maskiner och antagningen till läsåret läsåret 2015/2016 stoppades.

Men nu verkar det som att utbildningen får en fortsättning. I onsdags fattade nämligen utbildningsnämnden beslut om att genomföra en upphandling av inriktningen anläggningsfordon inom bygg- och anläggningsprogrammet.

Kommunens fortsatta utvärdering har visat att det finns exempel på andra kommuner som upphandlat inriktningen anläggningsfordon. Den enskilda utbildningsanordnaren har då stått för de inriktningsspecifika delarna i utbildningen och de dyra maskinerna. Kommunen har stått för övriga gymnasieämnen som kan läsas tillsammans med elever på andra program.

–Jag ser vår upphandling som ett nytt sätt att försöka hitta lösningar utifrån våra ekonomiska ramar, säger Erik Ojala, chef kommunal gymnasieskola om dagens förslag till beslut, i ett pressmeddelande från Uppsala kommun.

Enligt arbetsförmedlingens prognoser har anläggningsmaskinförare goda möjligheter till jobb de närmaste åren, och i dagsläget erbjuder ingen annan huvudman inriktningen i Uppsala eller närområdet.

– Förhoppningen är att få till en win-win-situation där kommunen och den enskilda utbildningsanordnaren samverkar kring en utbildning som säkerställer framtida kompetens. Vi vill självklart kunna erbjuda utbildningar som eleverna efterfrågar och som ger goda utsikter på arbetsmarknaden, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Ambitionen är att elever ska kunna söka inriktningen till höstterminen 2017. I så fall får även elever på bygg- och anläggningsprogrammet möjlighet att söka inriktningen till år två, med start hösten 2016.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Utsatta gripar ska få bättre skydd
Inga reservationspriser när maskinleverantören säljer delar av sitt lager
Nytt maskinföraravtal klart
LKAB tar fram verktyg för att värdera naturen
Agenda 2030 formar anläggningsbranschens framtid
Akut krismöte angående byggkrisen: Byggnads kräver handling från regeringen

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094