23948sdkhjf

Volvo avslöjar nya hjulgrävaren

EWR150E blir utmanare i 15-tonsklassen.
I oktober månad kunde Entreprenad Supply berätta om att Volvo närmade sig lanseringen av en ny grävmaskin i 15-tonsklassen. Företaget släppte bland annat maskerade bilder i de sociala medierna som väckte nyfikenhet.

Den nederländska maskinsajten bouwmachineweb.com var tidiga med att det handlade om modellen EWR150E, som de menar blir en utmanare till Liebherr A914Compact och Komatsu PW148-10 som är i samma storleksklass.

Kort svängradie
Och nu har maskinen presenterats, som en av många Volvo-nyheter under 2016. Hjulgrävmaskinen EWR150E har, enligt Swecon, den kortaste svängradien av alla Steg IV-maskiner på marknaden.

Det innebär enligt uppgift att föraren kan arbeta under många olika förhållanden, inklusive smala vägar med en enda körbana. Tack vare den förbättrade lyftkapaciteten, jämfört med en konventionell grävmaskin i denna klass, kan föraren dra nytta av maskinens korta bakre svängradie utan att behöva ge avkall på räckvidd, lyft- och grävprestanda.

Maskinen kan också utrustas med tillvalet Volvo Smart View – tre kameror monterade på ramen som tillsammans ger en total överblick. Varje kamera ger ett separat perspektiv av maskinen så att föraren kan se alla vinklar och rotera säkert, menar företaget.

Lastarmsfjädringen med hydraulkrets och gasdämpare gör att föraren kan köra snabbare på ojämn terräng, samtidigt som det allmänna hydraulsystemet också har förbättrats för snabbare respons. De robusta grävaraxlarna med automatisk eller förarstyrd framaxelpendling uppges vara mycket hållbara, liksom undervagnen som skyddas av hög markfrigång och är stark nog att klara tuffa miljöer.

Nyutvecklad finess
Kunderna kan välja bland 12 olika däckkonfigurationer (enkla och dubbla), beroende på markförhållandena. Maskinen är godkänd för vägtrafik och kan utrustas med en dragkrok som kan dra upp till åtta ton med påskjutsbromsar och tre ton utan. Föraren kan också ta med alla verktyg i en specialbyggd verktygslåda som dras ut från undervagnen.

Denna nyutvecklade finess kan lastas med upp till 120 kg. Alla maskingränssnitt – inklusive manöverspakar, knappsats och en stor LCD-skärm – är enligt företaget ergonomiskt placerade och utformade för optimal kontroll och effektivitet. För att göra maskinen ännu mer bekväm och användarvänlig har antalet knappar och reglage minskats.

Eftersom EWR150E kan beställas med valfri typ av de båda undervagnarna kan maskinens vikt och dragkraft anpassas till olika tillämpningsområden. Den lättaste konfigurationen väger 15,2 ton och har en svetsad undervagn med ett radialblad och en drivlina av EW140-klass. Den tyngsta konfigurationen väger 17,8 ton är försedd med en bultmonterad undervagn med ett parallellt blad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094