23948sdkhjf

Tusentals lastbilsförare riskerar körförbud

Få förare har hittills tagit det nödvändiga yrkeskompetensbeviset.
Bara drygt 14 procent av landets lastbilsförare har hittills skaffat det kompetensbevis som krävs från september. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I september måste landets alla lastbilsförare ha ett så kallat yrkeskompetensbevis. Då måste cirka 110.000 lastbilsförare ha genomgått den utbildning som krävs.

Enligt Ekot, som hänvisar till uppgifter från Transportstyrelsen, har hittills bara 16.000 genomfört utbildningen. Fram till den 21 jan har totalt 25 838 gått fortbildningen men drygt 10 000 av dessa har inte betalat och inte fått beviset.

– Vi är lite oroade att så många förare inte har påbörjat sina utbildningar och att de inte ska hinna skaffa sig sina yrkeskompetensbevis. Det kan ju bli fråga om att vissa transporter inte kan genomföras om tappet av förare blir stort, säger Ted Montaigne, som är utredare vid Transportstyrelsen.

Den lastbilsförare som inte har ett yrkeskompetensbevis senast 10 september får körförbud.

Fakta: Ännu inte gått din första fortbildning?

För att få fortsätta köra godstransporter med tung lastbil måste du ha genomgått din första fortbildning senast 10 september 2016. Då krävs att alla förare som omfattas av krav på yrkeskompetensbevis har ett sådant och medför det under färd.

En fortbildning omfattar minst 35 timmar och kan delas upp i delkurser som är på minst 7 timmar vardera.

Källa: Transportstyrelsen
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.75