23948sdkhjf

"Fibermarknaden är moderna tiders hästhandlarbransch"

Stadsnäts-vd frustrerad över avgrävda kablar.
Mängder av kablar grävs oavsiktligt av när hushållen i Halmstad ska förses med fiber. Det rapporterar Hallandsposten.

Eric Ericsson, vd för Halmstads stadsnät, beskriver för tidningen en vardag där kablar av misstag grävs av ”var och varannan vecka”. Vd:n menar att misstagen hade kunnat undvikas om det fanns en bättre dokumentation över kabelnätet.

– Det hade inte behövt hända om alla aktörer skött sig. Fibermarknaden är moderna tiders hästhandlarbransch, säger Eric Ericsson till Hallandsposten.

Halmstads stadsnäts projektchef, Per-Erik Henriksson, irriterar sig på att bolaget ofta får skulden för något som de inte kunnat förhindra.

– Alla som gräver ned kablar eller ledningar, som kommunen, Eon och Telia, är skyldiga att dokumentera och anmäla det. När något vill gräva i ett område är man i sin tur skyldig att kolla upp vilka som har lagt ner kablar tidigare och var dessa finns. Oftast börjar vi med att gräva fram dem, så att vi ser exakt hur de går, säger Per-Erik Henriksson.

Eric Ericsson menar att problemet är att systemet inte går att lita på.

– Framförallt gäller det Telias gamla kopparkablar. När de började läggas så fanns inte det här systemet, men det fråntar inte dem ansvaret för att märka upp dem i efterhand. Koppartråd kan tonsättas så att man kan få fram var den ligger, men får vi inte veta att kablarna finns kan vi omöjligt veta var vi inte ska gräva, säger han.
Kommentera en artikel (4)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063