23948sdkhjf

Trots kritiken – Trafikverket förbereder för trädflytt

Infekterade frågan om trädflytt inom Västlänken fortsätter.
I stadsdelen Haga i Göteborg finns flera äldre träd som kommer att påverkas av bygget av Haga Station och Västlänken.

I onsdags kom ett beslut gällande de historiska träden som innebär att Trafikverket tillåts utföra de förberedande åtgärder som krävs för en trädflytt. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– Ska vi ha en bra chans att kunna flytta dem ska man förbereda dem minst två växtsäsonger innan flytten. Träden kommer att må bra och kommer inte att påverkas negativt i fall man flyttar dem senare eller inte flyttar dem alls, säger Karin Malmqvist, projektansvarig för stationen i Haga på Trafikverket, i en kommentar till tidningen.

De förberedande arbetena planeras att utföras under april och september 2016. Själva flytten av träden planeras till hösten 2017.

Arbetena innebär att man kommer att gräva schakt runt rotklumpen eller blivande skyddskonstruktionen för träden. Målet är att bevara fina rötter nära trädstammen, så att träden har så bra förutsättningar som möjligt för att ta upp näring.

Frågan om trädflytt har varit omdebatterad i staden, skriver Göteborgs-Posten. Utredningarna gällande flytten av träden har kritiserats av politiker. Martin Wannholt, kommunalråd i Göteborg, säger till tidningen att arbetet med träden är en påverkan på kulturmiljön.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078