23948sdkhjf

Ingenjörsbrist inom Västlänken – branschen oroad

Regionchef: "Vi måste redan nu ta in kompetens från utlandet"
Det råder brist på ingenjörer inom projektet Västlänken. Det visar en rundringning bland de större konsultbolagen, som tidningen Göteborgs-Posten (GP) har genomfört.

Alla företagen berättar att de planerar större rekryteringar inom den närmaste tiden. ÅF vill till exempel anställa omkring 50 nya personer till området Samhällsbyggnad varje år framöver. Sweco behöver anställa mellan 30 och 40 nya konsulter per år bara i Göteborg den närmaste tiden, och Tyréns planerar att utöka med minst 100 personer på tre år i Västsverige.

Bruno Susak, regionchef för Samhällsbyggnad inom ÅF, säger till GP att branschen inte kommer att hitta alla de ingenjörer som eftersöks.

– Det kommer vi inte, det finns inte så mycket folk. Alla kan planera stort inför framtiden men alla kommer inte att lyckas. Den kompetens vi har i Sverige i dag räcker inte, vi måste redan nu ta in kompetens från utlandet. Det har inte utexaminerats tillräckligt med ingenjörer på tio år.

Torbjörn Spetz, divisionschef för Infrastruktur på COWI, oroas även han över svårigheterna att hitta rätt kompetens.

– Om vi backar några år rekryterade vi huvudsakligen från högskolorna och utvecklade sedan de nyutexaminerade hos oss. Nu har trycket ökat och de flesta söker mer erfarna personer. Vi rycker och sliter personal från varandra och det rekryteras också fler från beställarsidan – det är en rundgång i systemet som inte är särskilt effektiv. De mer erfarna behövs dessutom som mentorer för de nyutexaminerade – om de inte räcker till riskerar det att utarma den svenska kompetensen på lång sikt, förklarar han för tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079