23948sdkhjf

Atlas Copcos lanserar batteridriven gruvlastare

Blir första fordonet som inte kräver elkabelanslutning.
Atlas Copco lanserar sitt första batteridrivna fordon för gruvutvinning. Den heter Scooptram ST7 Battery och är en mobil eldriven gruvlastare som enligt tillverkaren gör gruvan både renare och säkrare.

Idag sker gruvutvinningen i första hand av dieseldrivna fordon som släpper ut stora mängder avgaser. För att hålla arbetsmiljön i gruvan säker ventileras gruvschakten via kostsamma ventilationssystem. I takt med att gruvorna blir allt djupare och effektivitetskraven i arbetet ökar, blir kraven på den utrustning som används i moderna gruvor högre.

— Gruvlastare och lastbilar står för ca 80 procent av de avgaser som släpps ut i samband med gruvutvinning. Gruvlastarna påverkar miljön i gruvan särskilt mycket eftersom de ofta används i återvändsgränder och trånga schakt som är komplicerade och kostsamma att ventilera. Det var därför naturligt för Atlas Copco att lansera en gruvlastare som vårt första eldrivna fordon, säger Lars Senf, vd för Atlas Copcos division Mining and Rock Excavation Technique.

De eldrivna gruvlastare som finns på marknaden idag använder sig av elkablar, vilket begränsar räckvidden och därmed inte fullt ut kan ersätta de traditionella dieseldrivna maskinerna. Scooptram ST7 Battery är den första av den här typen av batteridrivna fordon från Atlas Copco som inte kräver elkabelsanslutning.

Enligt Atlas Copco gör den nya tekniken det bland annat möjligt att styra flera gruvlastare på avstånd, med samma precision i produktionscykeln varje gång.

— De eldrivna produkterna har, utöver de uppenbara positiva effekterna i gruvmiljön, också flera indirekta fördelar, så som minskad total miljöpåverkan och ökad medarbetarnöjdhet, samtidigt som de bidrar till en positiv samhällsutveckling, säger Erik Svedlund, produktansvarig för Electric Vehicles/Underground Material Handling, på Atlas Copco.

Scooptram ST7 Battery lanseras först på den nordamerikanska marknaden för att sedan gradvis rullas ut världen över.

Atlas Copco hintar samtidigt att om att det kan komma att släppas fler produkter som bygger på liknande teknik, som lastare, truckar och borriggar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.159