23948sdkhjf

Historisk friläggning av slussar

Omfattande renoveringen av Göta kanal fortsätter.
Som ett led i den renovering som nu görs längs Göta kanal skrivs nästa kapitel i historieböckerna. För första gången i modern tid kommer en sluss friläggas helt för att få svar på i vilken omfattning och varför slussarna läcker vatten.

Läckage i slussväggarna kan vara ett problem för fritidsbåtar då det strilar vatten över dem i slussen, men den stora utmaningen med läckage är det som sker bakom slussväggen. När vattnet tar andra vägar än tänkt kan det underminera marken, skapa slukhål, sättningar och öka risken för ras. På lång sikt kan det innebära att slussens stabilitet äventyras.

Läs också: Mer pengar till Göta kanal

Friläggningen görs för att få svar på hur slussen är byggd och hur man för 200 år sedan tätade slussen. Tre av de mest läckande slussarna kommer att friläggas under vintern, Borenshult övre sluss i Motala, Hulta sluss öster om Norsholm och Duvkullen nedre sluss i Söderköping.

—Vi gör det här arbetet för att få svar på många av våra frågor kring varför vi med dagens tillvägagångssätt inte lyckas med tätningen av slussarna. Förutom att renovera och täta de aktuella slussarna kommer arbetet ge oss svar som kommer till nytta för att bevara alla våra 58 slussar. Allmänheten kommer att bjudas in till en visning i december för att få ta del av det spännande arbete som vi nu utför, säger Anders Donlau, projektledare för Göta kanal 2.0.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094