23948sdkhjf

Ny halkbekämpning hyllas av branschen

Mer effektivt och miljövänligt. Så beskrivs saltblandningen "Karlstadslaken" som nyligen prisades i en klimattävling.
Det är Nya Wermlands Tidningen som berättar om den så kallade Karlstadslaken som nu väcker stort intresse runt om i landet.

Bakom saltblandningen står Tomas Stomberg, produktionsledare på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun. För att få halkfria vägar krävs en saltblandning som både smälter is och torkar upp snabbt, så att man slipper återfrysning och kanske tvingas köra flera vändor med saltbilen samma dygn. Tomas Stomberg har experimenterat sig fram till en egen blandning som visat sig mycket effektiv och mer miljövänlig.

– Bakgrunden var den sopsaltning vi körde med vintern 2014-15, som var rena katastrofen. Så jag satte i gång och experimentera på fritiden för att hitta brytpunkten för lägre fryspunkt och maximal halkbekämpningseffekt. Till slut hamnade jag rätt och fick fram en blandning som vi började testa i vintras, berättar Tomas Stomberg för NWT.

Nyligen fick Tomas Stomberg motta Karlstad kommuns klimatpris för sitt engagerade arbete. Intresset för Karlstadslaken i övriga landet är stort, skriver NWT vidare. Enligt tidningen har den nya saltblandningen analyserats av ett kemiföretag i Helsingborg, Statens väg- och trafikforskningsinstitut och ett vinterforskningsinstitut i Tromsö. SKL, Sveriges kommuner och landsting har också informerat landets kommuner om de positiva resultaten.

Artikeln är en del av vårt tema om Video.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127