23948sdkhjf

Här är stora utmaningen i Göta Kanal 2.0

Beskrivs som ett av de mest komplicerade arbetena i renoveringsprojektet.
Entreprenad Supply har under året, vid ett flertal tillfällen, berättat om renoveringsprojektet Göta kanal 2.0.

I oktober månad inleddes det delprojekt som av Göta kanalbolaget beskrivs som ett av de mest komplicerade arbetena. Det är i höjd med E4-bron vid Norsholm som Göta kanals profil ska återställas. Med tiden har bit efter bit av kanalbanken och dragvägen rasat ut i kanalen och strandlinjen har förflyttats cirka 20 meter från sitt ursprung. Nu vidtas omfattande åtgärder för att återställa och förstärka marken så att kanalen och dragvägen återfår sitt ursprungliga utseende. Arbetet beräknas kosta 25 miljoner.

– Projektet är det största och mest komplicerade som vi kommer utföra, på grund av de dåliga markförhållandena i området. Den ursprungliga dragvägen har sedan 50-talet successivt rasat ut i kanalen, med påföljd att kanalen blivit bredare och mycket grundare. Nu återskapar vi kanalprofilen och får fullt djup på sträckan, berättar Anders Donlau, projektledare för Göta kanal 2.0.

Att dragvägen nu återfår sin ursprungliga sträckning innebär att tillgängligheten till kanalen blir bättre och att säkerheten därmed ökar. Även den nya dammsäkerhetslagen pekar på förväntningar kring åtkomlighet och säkerhet.

– Det här partiet har varit det enda längs kanalen där vi inte haft någon åtkomst från land, vilket kan vara avgörande om en båt skulle behöva assistans på något sätt. Vi kommer nu åtgärda det och därmed säkerställa möjligheten att komma fram till kanalen på den här sträckan. Vi kan därmed garantera tillgängligheten längs hela Göta kanal, säger Anders Donlau.

För att kunna utföra arbetet och stabilisera marken används bland annat cirka 3000 pålar i en metod som kallas för bankpålning. Pålningen utförs med naturmaterial, stolpar av färsk gran trycks ner i jorden, precis som man gjorde för 200 år sedan när kanalen byggdes.

Fakta Göta kanal 2.0
Namnet på det projekt som Göta kanalbolag tagit initiativ till för att säkra Göta kanal inför framtiden. En förstudie har gjorts och slutrapporten visar på ett stort renoveringsbehov för att klara av Göta kanals fortsatta drift som besöksmål och kulturarv. Regeringen har beslutat att avsätta 150 miljoner kronor under 2016-2017 till den nödvändiga upprustningen och totalt beräknas projektet kosta drygt en halv miljard kronor under en femårsperiod. En omfattande del i projektet styrs av kraven i den nya Dammsäkerhetslagen (2014:214).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079