23948sdkhjf

Nej till Boliden-gruva

Bergsstaten avslår ansökan om ny gruvetablering.
Boliden har planer på att starta kopparmalmsbrytning i Laver utanför Älvsbyn. Länsstyrelsen har tidigare sagt nej till Bolidens ansökan.

Nu kommer också avslag från Bergsstaten. Motiveringen är att ett Natura 2000-tillstånd för utvinning av fyndigheten måste erhållas innan koncession kan meddelas.

"Bergsstaten har genomfört obligatoriskt samråd med länsstyrelsen i Norrbotten som bedömt att en gruva i området skulle medföra risk för påtaglig skada på Natura-2000 området", skriver Bergsstaten i ett pressmeddelande.

Bolidens menar att sådan tillståndsprövning ska ske efter att bearbetningskoncessionen beviljats och att beslutet sätter en ny praxis. "Denna rättsfråga har inte prövats tidigare och Boliden överväger därför att överklaga beslutet till regeringen", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi välkomnar tuffa krav på gruvnäringen, men upplever samtidigt att processerna som omgärdar utvecklingen av fyndigheter i Sverige blir alltmer oförutsägbara. Detta är långsiktigt ohållbart för råvaruförsörjningen i Europa, säger Mikael Staffas, direktör Boliden Gruvor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093