23948sdkhjf

Maskin Mekano ska bli tio gånger större

Jönköpingsbolaget tar sikte på Europa.
Ägartrion bakom det Jönköpingsbaserade specialistföretaget Maskin Mekano tar sikte mot Europa. Det rapporterar Dagens Industri.

– Det som kommer ut från våra maskiner går till exempelvis asfalt och betong. Det är väldigt viktigt att gruskorn och stenmjöl innehåller exakt rätt storlekar, så att receptet får rätt sammansättning, säger Daniel Smedenman, vd för Maskin Mekano, som han äger tillsammans med sin fru Hanna Smedenman och sin bror Calle Smedenman, till tidningen.

En sorteringsmaskin i den här storleken kostar cirka 2,5 miljoner kronor och säljs till gruv- och grusföretag framförallt i Sverige och Norge. Mindre versioner går till markentreprenadföretag som till exempel NCC, Skanska och Swerock.

Bolaget är baserat cirka tio mil nordost från Tranemo, i Hovslätt utanför Jönköping. Maskin Mekano tillverkar 40 maskiner varje år i den egna produktionsanläggningen. Nu siktar bolaget på övriga Europa.

Förra året blev ett nytt rekord med en omsättningsökning från 46 miljoner till 75 miljoner kronor.

Svetsningen sker hos småländska underleverantörer men produkterna slutmonteras alltjämt i Hovslätt.

Målsättningen är att skeppa ut de första europeiska maskinerna till kunder i bland annat Tyskland, Schweiz och Nederländerna under 2018.

– Vi tror att vi kan sälja tio gånger så många maskiner till 2025. Vi har egentligen först nu vuxit i vår kostym och marknaden är mogen. Den här gången har vi inte tagit några genvägar och produktutvecklingen har fått ta lång tid, säger Daniel Smedenman till Dagens Industri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083