23948sdkhjf

Förslaget: Testa privat-offentlig finansiering i statliga projekt

Det finns effektivitetsvinster att hämta genom att använda OPS-modell i statliga infrastrukturinvesteringar, enligt ny rapport.
Regeringen har sedan tidigare tillsatt en kommitté för att utreda alternativa sätt att finansiera större offentliga infrastrukturinvesteringar.

Under onsdagen lämnade den så kallade Infrafinansieringskommittén sitt delbetänkande ”Finansiering av infrastruktur med privat kapital”.

I rapporten konstaterar kommittén att det finns effektivitetsvinster att hämta genom att använda OPS-modell (offentlig-privat samverkan) i statliga infrastrukturinvesteringar.

Effektivitetsvinsterna har emellertid inte kunnat beläggas vetenskapligt i empiriska studier. Kommittén föreslår därför regeringen att införa ett försöksprogram som består av minst tre OPS-projekt som startas inom transportinfrastrukturområdet. Vidare föreslår kommittén också att en expertfunktion etableras för att utvärdera projekten.

"Försöksprogrammet bör i ett senare skede utvärderas i sin helhet och då bör tas ställning till om det finns skäl att fortsätta med OPS-upphandlingar på permanent basis", skriver kommittén i rapporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094