23948sdkhjf

Mycket på gång i Kaj Johansson Åkeri

Kaj Johansson Åkeri i Vännäsby utanför Umeå står inför både ett generationsskifte och ett skifte av fokus. Snart tar grundaren Kajs söner Per-Jonas och Stefan över, och tyngden ligger redan mera på entreprenad än på åkeri.

Kaj Johansson Åkeri startades 1960, och har under årens lopp blivit ett välkänt företag i hela Umeregionen. Kaj Johansson grundade företaget, och har ägt och drivit det tillsammans med sin bror Bo i många år. Nu är det dock dags för en yngre generation att ta över. Ägandet ska breddas, och även om Kaj kommer att kvarstå som delägare och vd ska hans två söner Per-Jonas och Stefan börja ta för sig mer och mer.

– Generationsskiftet ska vara klart under det här året, säger Kaj Johansson.

Både Per-Jonas och Stefan Johansson har arbetat i företaget i många år,

Per-Jonas Johansson är arbetsledare och ansvarig för alla maskiner medan Stefan Johansson är ekonomiansvarig.

För Per-Jonas har det alltid varit självklart att gå in i familjeföretaget, ett glödande maskinintresse gjorde att han började jobba redan efter nian.

– Maskiner har alltid legat mig varmt om hjärtat, förklarar han glatt.

Brodern Stefan har inte alls samma varma känslor för stora mullrande åbäken. Ändå hamnade även han på firman, men först efter att ha utbildat sig till ekonom.

– Hade det inte blivit familjeföretaget hade jag nog drivit företag på något sätt, det här är ett företagarsläkte, säger Stefan Johansson.

De två bröderna tror att de kompletterar varandra väl.

– Det är bra med en som sköter ekonomin och en som driver jobben, sammanfattar Per-Jonas Johansson.

Det var för 4-5 år sedan som man beslutade sig för att satsa ännu hårdare på entreprenadsidan. Åkeriet har alltid ägnat sig åt anläggning, men tidigare har det främst varit som underentreprenörer.

– I en växande organisation är det svårt att köra på timme, vi ville utföra jobben i egen regi, säger Per-Jonas Johansson.

Det är både affärsmässiga och rent personliga skäl som ligger bakom skiftet av fokus.

– För mig har alltid anläggning varit mera intressant, och vi ser dessutom en bättre lönsamhet i det, förklarar Kaj Johansson.

Sonen Per-Jonas är också anläggare i hjärtat, och kommer därför att arbeta mest med anläggningssidan.

I dag står åkeridelen för en tredjedel av omsättningen och entreprenaddelen för två tredjedelar. Företaget planerar att öka omsättningen, och man är övertygad om att det är på anläggningssidan det kommer att hända mest.

– I dag omsätter vi 90 miljoner kronor, och för nästa år ligger budgeten på 110 miljoner. Hela ökningen kommer att ske på anläggningssidan, säger Kaj Johansson.

Omsättningen har vuxit med 10-20 procent årligen de senaste åren, och Kaj och sönerna anser att man nu etablerat sig som ett ”riktigt” entreprenadföretag.

– De sista tre åren har vi haft full beläggning på anläggningssidan, året runt, säger Stefan Johansson.

Om tio år kan företaget mycket väl vara ett anläggningsföretag, med viss åkeriverksamhet. Men, måste man inte byta namn då?

– Det kan nog hända, även om vi har ett väl inarbetat varumärke i företagsnamnet, konstaterar Per-Jonas Johansson.

Utökningen på entreprenadsidan har inneburit en del nyanställningar. Men takten har varit ”lagom”, säger Per-Jonas Johansson.

– Vi har också vuxit på maskinsidan och har i dag ett 30-tal anläggningsmaskiner.

Även här beskriver familjen Johansson takten som ”lagom”.

– Vi har inte velat förköpa oss, vi vill växa i lagom takt, förtydligar Stefan Johansson.

Maskinerna underhålls och servas i möjligaste mån på den egna verkstaden i Vännäsby, där företaget har sitt huvudkontor. Här finns både grävmaskiner, bandtraktorer, dumprar, väghyvlar, hjullastare och vältar.

– Vi har alla maskintyper vi behöver, konstaterar Per-Jonas Johansson.

Ett större problem är att få tag på den personal som krävs.

– Det är svårt att få tag på kompetent personal, men vi tar folk från Liljaskolan i Vännäs och försöker få tag på rätt personer genom kontakter, säger Kaj Johansson.

Företaget har i dag 75 anställda, 40 på anläggningssidan och 30 lastbilsförare. Personalstyrkan är till största delen fast anställd, och jobbar året runt. Åkeriet är också delägare i Allmiljö, ett renhållningsföretag som sköter renhållningen i Umeå, Vännäs, Bjurholm, Vindeln, Robertsfors, Boden och delar av Skellefteå kommun.

När företaget räknar på jobb försöker man oftast se till att ha en egen täkt att ta material från. I dagsläget har man tre bergtäkter och 3-4 naturgrustäkter, alla i Västerbotten.

Skillnaden mellan att köra på timtid och att åta sig jobben helt själv är stor.

– Vi är mer flexibla nu och kan exempelvis planera in mera jobb på vintern, säger Stefan Johansson.

Aktuellt just nu är att bygga ett erosionsskydd i Stornorrfors, ett uppdrag åt Vattenfall.

–Det är ett stort jobb, 50000 ton berg skall fyllas som erosionsskydd, säger Per-Jonas Johansson.

Företaget har precis räknat hem ett stort uppdrag åt Vägverket Region .

– Väg 600 mellan Strömåker och Skivsjö ska förstärkas, vi börjar nu i april och uppdraget är stort, det är värt 40 miljoner kronor, säger Stefan Johansson.

Företaget verkar framförallt i Umeregionen, men åtar sig uppdrag i hela Norrland.

– Är det brist på jobb är vi beredda att åka långt, är det gott om jobb inom 10-15 mils radie stannar vi gärna här, förklarar Per-Jonas Johansson.

För dagen är anbudsläget gott, Botniabanan tuffar på och Umeå växer, och Kaj Johansson Åkeri ser ljust på framtiden.

– Det är byggs mycket vägar, och det är det vi helst vill hålla på med, säger bröderna Johansson nöjt.

Fotnot: Läs mer om ett projekt som Kaj Johansson utför just nu här (klicka på länken)

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109