23948sdkhjf

Far och son kör så det ryker

Farfar Gunnar körde grävmaskin i egen firma och när Fredrik Johansson fick chansen att starta eget tog han den direkt. Pappa Bo uppmuntrade och stöttade sonen, och några år senare tog han steget över själv. Nu driver far och son företag tillsammans.

Göteborg. Västkusten i januari är en prövning även för den saktmodigaste. Regnet strilar och stormvindarna viner när Entreprenads hjälpsamma taxichaufför till slut hittar Bo och Fredrik Johansson på en lerig gårdsplan bakom polishuset i Göteborg.

Här har deras företag Schakta i Backarna sitt största uppdrag hittills, att sköta markarbeten och alla därtill hörande arbeten som asfalt-ering och staketbyggen när ett nytt polishus ser dagens ljus.

Uppdraget sträcker sig långt in på nästa år och Schakta i Backarna har redan gjort lejonparten av de tunga markarbetena, bland annat när ett stort parkeringshus skulle byggas under jord.

- Det är ett stort objekt för oss, vi har schaktat 40 000 kubik av den beryktade göteborgsleran, berättar Fredrik Johansson, vd och delägare i Schakta i Backarna.

35-årige Fredrik Johansson driver och äger firman tillsammans med sin pappa Bo Johansson och hans fru Anette. Kanske är de genetiskt dömda både till att driva egen firma och att jobba med grävmaskiner. Fredriks farfar, Bo Johanssons pappa, Gunnar var en inbiten egenföretagare som köpte ett eget traktorhängt grävaggregat redan på 1940-talet.

På 1950-talet skaffade han sig en 350 Åkerman lingrävare och mot slutet av sin karriär var det en 751 Åkerman BR som han kuskade runt i Göteborgsområdet med. Företagarandan hoppade dock över en generation, åtminstone till en början. Bo Johansson följde förvisso sin far i fotspåren och började jobba med grävmaskiner, men han framhärdade i decennier som anställd.

Hans egen son, Fredrik, gillade tanken på att driva egen firma.

- Vi jobbade först tillsammans på samma firma, men sen slutade jag och flyttade till Hudiksvall där jag började köra lite själv som F-skattare, minns Fredrik Johansson.

Han fick sedan en förfrågan om att gräva i Stockholm. Pappa Bo jobbade kvar i Göteborg, men uppmuntrade sonen att köpa en egen maskin. Fredrik köpte då en grävmaskin tillsammans med Bos fru Anette, men utförde jobben själv. Han veckopendlade från Hudiksvall, och till slut blev pendlingsveckorna så långa att det inte var någon större idé att åka tillbaka till Hälsingland.

- Då flyttade jag till Göteborg igen.

Fredrik Johansson trivdes strålande i rollen som egen företagare. Friheten att bestämma själv och ta hand om hela projekt lockade.

- Jag ville ha nya utmaningar och tyckte det var roligt att ha en egen grävmaskin.

Pappa Bo arbetade dock envist kvar på sitt gamla jobb, men sögs mer och mer in i sonens verksamhet, där han fick bistå med tips, råd och kontakter.

- Han hade en fot i båda lägren länge, säger Fredrik Johansson.

Till slut blev frestelsen för stor, och 2005 tog fadern det slutgiltiga steget och lämnade sin anställning för att driva företag tillsammans med sin son.

- Vi hittade ett objekt som passade, och sen körde vi bara på, säger Bo Johansson.

Varken Bo eller Fredrik Johansson har ångrat beslutet att kasta loss.

- Det är stor skillnad, nu fattar vi våra egna beslut utan att behöva redogöra för någon annan. Ansvaret kan vara tungt eftersom allt kan hända på ett markjobb, men frihetskänslan är fantastisk!

När Bo anslöt till företaget så beslöt man sig för att satsa rejält, och sedan dess har företaget också vuxit snabbt. Från att ha varit ett enmansföretag år 2000 omsätter Schakta i Backarna nu cirka 20 miljoner kronor om året och har sju anställda. Det är precis lagom, anser Fredrik och Bo Johansson.

- Vi ska inte bli större och satsar inte på att öka omsättningen. Behöver vi fler maskiner så hyr vi in en underentreprenör, säger Bo Johansson.

Schakta i Backarna AB är i dag ett familjeföretag där Bo och hans fru Anette, som ansvarar för ekonomin i firman, äger hälften och där sonen Fredrik med familj äger den andra hälften. Fredrik är vd medan Bo föredrar att kalla sig arbetsledare.

- Han kör med mig ändå, förklarar vd Fredrik Johansson glatt.

Deras arbetsuppgifter flyter in i varandra, och de driver jobben tillsammans. Bo räknar dock mest på jobben, medan Fredrik kör mycket maskin. Maskinparken är nästan uteslutande larvburen och består av en skidsteer, fyra Daewoogrävmaskiner mellan 5,5 och 35 ton, en hjullastare och en minidumper.

Fredrik Johansson ser helst att maskinerna är nya och fräscha.

- Jag gillar inte att skruva och hatar krångel, grejerna ska funka så vi byter maskiner ofta, man känner när det är dags.

Företaget vill trots detta hålla nere lånekostnaderna.

- Vi vill slippa svettas om det blir en downperiod, säger Fredrik Johansson.

Bo Johansson uppger att maskinerna vårdas ömt i en verkstad i Säve.

- Där svetsar vi skopor och tar hand om maskinerna.

Förutom Polishuset i Göteborg arbetar Schakta i Backarna just nu med en postterminal i Kungälv och man har också en stor schakt för en bilfirma där. Vissa av företagets maskiner hyrs konstant ut, med förare, till andra företag, men huvudsysslan är att åta sig hela koncept. Schakta i Backarna lejer sedan bort de delar de själva inte vill eller kan utföra, till exempel asfaltering, plattläggning, transporter och sprängning.

- De flesta jobb vi gör är lite större, men vi förringar inte de små, deklarerar Bo Johansson.

Företaget jobbar ofta åt GBB, och utför då jobb på Liseberg. Här har man schaktat för fjärrvärme, utfört flera rivningar och i fjol gjorde man markarbetet vid den nya slänggungan.

- Vi hade två grävmaskiner i en slänt som lutade i 45 grader. När det skulle sprängas fick det inte flyga sten på rälsen till Lisebergsbanan, för det är ett års leveranstid på delarna om den måste lagas. Det var en utmaning, säger Fredrik Johansson.

Företaget jobbar huvudsaklige n i Göteborgsområdet.

- Har man småbarn vill man vara hemma, det är svårt att hämta på dagis om man ska ligga ute, förklarar Fredrik Johansson.

- Det finns ingen anledning att söka jobb någon annanstans så länge jobben här räcker, konstaterar Bo Johansson.

Firman har sju anställda, och de som kör maskin är uppenbarligen tekniskt mycket skickliga. Tre av firmans förare - Fredrik Johansson, Markus Claesson och Jonas Nilsson - har haft framgångar i olika maskinisttävlingar, och Fredrik Johansson har vunnit de svenska uttagningarna till Caterpillars Operators Challenge tre gånger och blivit femma som bäst i den stora finalen i Malaga i Spanien.

- Äh, jag är inte duktig, det är bara tur, påstår Fredrik Johansson med en klädsam rodnad på kinderna.

- Han är skicklig, fastslår Bo Johansson.

Var kommer då firmanamnet ifrån? När Fredrik Johansson startade bolaget hade det ett tämligen intetsägande namn. När man sedan ville ombilda det till ett aktiebolag godtogs inte ursprungsnamnet. Far och son Johansson slog då sina kloka huvuden ihop och kom rätt snabbt fram till namnet Schakta i Backarna.

- Vi ville ha ett namn som fastnar och många tycker att det är ett namn som är lätt att lägga på minnet, skrattar Fredrik Johansson.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109