23948sdkhjf

Österrikisk gigant intar Sverige

–– Det här är inte vårt största företagsköp, men ett av de viktigaste. Genom Oden får vi en stark position i Sverige och förväntar oss att bli en av de ledande aktörerna i Skandinavien, säger Strabags vd Hans Peter Haselsteiner.

–– En anledning till att vi etablerar oss i Sverige är dagens snabba byggtillväxt på 6,5 procent, vilket nästan är i nivå med de snabbväxande östeuropeiska marknaderna. I Sverige finns också ett attraktivt program för en uppgradering av infrastrukturen, säger Hans Peter Haselsteiner som är medveten om att han möter en hård och tuff konkurrens från de etablerade företagen.

– Det finns flera mycket kompetenta spelare på anläggningsmarknaden i Skandinavien. Vi har en bra bild av hur svenska företag arbetar. Vi har bland annat samarbetat med Skanska och NCC. Vi har också genom Züblin en närvaro i mindre skala i Sverige. Vi har samarbetat med Oden i fyra anläggningsprojekt. Tillsammans rör det sig om ungefär 700 miljoner kronor. Vi känner både företag och företagsledning väl, säger Hans Peter Haselsteiner.

Björn Andersson, vd för Oden Anläggningsentreprenad, menar att samarbetet med Züblin fungerat mycket bra och att det lagt en bra grogrund till förvärvet.

– Vi har tidigare tvingats tacka nej till en del jobb för att vi inte haft tillräckliga muskler. I fortsättningen kommer inget jobb att vara för stort. Nu kan vi slåss om alla stora anläggningsjobb i Sverige och i Skandinavien. På lite längre sikt vill jag heller inte utesluta att vi kommer att ge oss i kast med de baltiska länderna, säger Björn Andersson.

Det är två snabbväxande företag som nu slår sina påsar ihop. Enligt Hans Peter Haselsteiner har Strabag tre- eller fyrdubblat alla siffror de senaste sex-sju åren och nådde förra året en omsättning motsvarande drygt 110 miljarder kronor. Ett relativt nytillkommet förvärv i koncernen är för övrigt den verksamhet som tidigare ingick i NCC Roads polska verksamhet. Den verksamheten utgör i dag en av hörnstenarna i koncernens målmedvetna och snabba expansion i Östeuropa. Inte minst betraktas Ryssland, där Strabag gick in redan 1991, som primär marknad.

– Vi har varit tålmodiga och har fortfarande samma ledning. Vi stannade kvar under de svåra åren. Det får vi betalt för i dag. Koncernen ägs för övrigt till 25 procent av ryska Rasperia, säger Strabags informationsansvarige Christian Ebner.

För Odens del, berättar Björn Andersson att företaget år 2006 passerade en miljard kronor i årsomsättning efter att ha fördubblat omsättningen på fyra-fem år. Nu finns en övertygelse om fortsatt tillväxt. Dels ger Strabags finansiella muskler ett värdefullt tillskott, men det tillförs också resurser i form av personal, kompetens och inte minst maskiner och utrustning.

En titt på Strabags karta över centrala och östra Europa visar att företaget besitter en mängd anläggningar som svarar för mycket av grunden i anläggningsbyggandet. I dag redovisas bland annat:

  • 128 betongstationer som tillsammans svarar för 3,4 miljoner kubikmeter betong per år.
  • 223 asfaltverk med en års tillverkning på 14 miljoner ton.
  • 78 stenbrott som tar ut 23 miljoner ton per år och med en samlad reserv på ungefär två miljarder ton.

Företaget har också intressen i cementtillverkning, vilket förstås också kan bidra till att konkurrensläget i Sverige förändras.

– Det är självklart så att vårt konkurrensläge förbättras ytterligare om vi slipper köpa vissa basmaterial från andra aktörer, säger Björn Andersson.

Etablering av betong- och asfaltverk i Sverige lär inte ske över en natt. Det kan dock inledningsvis finnas möjlighet att exempelvis ta in egna mobila verk till större anläggningsuppdrag.

I varje fall tills vidare kommer Oden att leva kvar som eget varumärke, men Hans Peter Haselsteiner är mycket tydlig att det bara gäller så länge det finns ett värde i varumärket. Samtidigt betonar han att förtroendet för den unga, svenska ledningsgruppen i Oden är stort – till stor del baserat på samarbetsprojekten med Züblin.

I dag har Strabag en kärnmarknad där ambitionen är att vara bland marknadens tre största företag. Enligt företagsledningen är man i dag marknadsledare i Tyskland, Österrike och Ungern samt i ett hopslaget centralt Östeuropa. Ambitionen är definitivt att Oden ska lämna dagens femteplats på listan över Sveriges största företag i anläggningssektorn och närma sig toppen även om steget är långt från dagens marknadsandel på fem procent till fyran Vägverket Produktion på 14 procent. Då återstår ändå en bra bit upp till de tre riktigt stora svenska drakarna: Skanska 24 procent, NCC 23 procent och Peab 20 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078