23948sdkhjf

3D gör grävningen lättare

En bild säger mer än tusen ord. Ändå består dagens bygghandlingar ofta bara av streck. NCC Construction satsar nu på 3D rakt över, för att få ett effektivare byggande och undanröja fler av de osäkerheter som finns i marken.
Byggbranschen får ofta skämmas för att den inte är lika produktiv som övrig industri. Men det kan finnas en anledning.

– Våra grejer ska hålla i 50-100 år, eller ännu längre. Det är mycket jämfört med en bil eller en Ikeamöbel, vi har därför ett annat utgångsläge, säger Peter Knutsson, entreprenadchef på NCC Construction Region Stockholm/Mälardalen.

Ändå finns det mycket man kan göra för att bygga bättre, snabbare och billigare, och NCC Construction tror att en avgörande faktor är att vara visuell och låta alla inblandade på bygget ta del av alla ritningar. 2007 initierade man därför en satsning på 3D och IT i alla sina markjobb.

– Vi ska göra alla våra projekt i 3D, förklarar Peter Knutsson.

Byggare är vana att se alla handlingar och ritningar i 2D, alla ritningar är planritningar där man ser sektioner eller profiler, och den som läser ritningen får sedan skapa sig en egen bild av hur det färdiga resultatet egentligen ser ut.

Peter Knutsson jämför med en flyttkartong. Utan de visuella instruktion erna, tre enkla bilder som visar hur man ska göra, skulle få lyckas förvandla det platta paketet till en funktionell kartong.

Han tror därför att 3D och fler förklarande bilder på byggena vore en tillgång, inte minst som byggbranschen blir mer internationell.

– Bilder ersätter språket, till exempel när det gäller säkerhetsinstruktioner. Varför inte beskriva hela byggprocessen på samma sätt?

Kunskap och tydlighet är kanske särskilt viktiga när det gäller markarbeten. Peter Knutsson beskriver markjobben som att köra en båt i dimma, utan sjökort.

– Under ytan handlar det bara om kvalificerade gissningar, det dyker upp överraskningar hela tiden, det kan vara arkeologiska fynd, föroreningar, känslig natur, okända ledningar, berg som man inte räknat med osv, osv.

Det görs alltid geotekniska undersökningar, men dessa består ofta av ett antal borrhål, och sedan gör man antaganden utifrån det man hittar där.

– Det kan finnas saker mellan borrhålen som man inte känner till, och det är för dyrt att borra överallt, konstaterar Peter Knutsson.

Det blir alltså att "blunda och gräva" och hoppas på att marken inte innehåller några otrevliga överraskningar. Omgivningen ser ofta med misstro på markarbetare. Det verkar ju inte hända nåt där i gropen, som kan stå halvgrävd länge. Ofta finns det bra skäl till detta, kanske finns där hinder i marken som måste åtgärdas, eller så måste arbetet utföras nattetid för att inte störa omgivningen, förklarar Peter Knutsson.

– Vi får mycket kritik, och ofta oförtjänt. En del av kritiken måste man dock ta till sig, anser han. – Vi måste lära oss att svara på tre frågor: När blir det klart? Vad kostar det? Vad gör ni?

Eftersom markarbeten är svåra och fulla av överraskningar kan det vara svårt att hitta dessa svar. NCC Construction tror dock att ny teknik och ett nytt arbetssätt kan eliminera många av de okända faktorer som i dag ställer till det på byggplatserna.

– Hela branschen har kravet på sig att bli effektivare, och ett sätt att åstadkomma detta är maskinstyrning, säger han.

Det räcker dock inte att sätta in en dator i varje maskin.

– Då gräver föraren effektivt, men bara fram till första stoppet, konstaterar Peter Knutsson.

Han poängterar att man måste knyta den nya tekniken till ett nytt arbetssätt.

– Annars blir det bara kostnads drivande. Jag ser IT i byggbranschen som ett sätt att höja produktiviteten. Mer teknik innebär inte att vi måste säga upp folk, det är ett sätt att öka farten, sänka kostnader och höja effektiviteten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.848