23948sdkhjf

Kör hårdare med maskinerna

Det är NCC som står för fiolerna när underentreprenörerna måste använda maskinstyrning. Men i framtiden hoppas bygg jätten att alla maskiner har maskinstyrning likaväl som de har rototilt. En annan vision är att maskinerna ska köras dygnet runt.

NCC Construction hårdsatsar på maskinstyrning, och har som mål att man redan nästan år ska ha maskinstyrning i alla maskiner som går på deras markjobb.


– Redan i år ska vi ha 3D och maskinstyrning på alla jobb vi gör själva på marksidan, säger Peter Knutsson, entreprenadchef på NCC Construction Region Stockholm/Mälardalen.


Tanken är att effektivisera hela byggprocessen, och maskinstyrning kan göra maskinföraryrket mer självständigt, tror Peter Knutsson.


– Tidigare har yrkesarbetarna styrt maskinförarna, nu behövs inte lika många gubbar i gropen.


NCCs satsning på industriellt byggande är ett försök att komma ikapp andra branscher när det gäller produktivitet. Annars är det kanske just maskinerna som utvecklats mest på byggena under de senaste 50 åren, anser Peter Knutsson.


– Dagens maskiner är mästerverk, de har blivit större, starkare och snabbare. Inne i maskinerna har det blivit tyst och bekvämt, med ergonomiska luftstolar och klimatanläggningar.


För att få ut mer arbete av dessa tekniska vidunder krävs dock ännu lite till. NCC tror att maskinstyrning är ett viktigt steg i den riktningen. Ett krav är dock att tekniken är användarvänlig.


– Den ska vara ett stöd från första början, blir det krångligare än så är det inget framsteg, säger Peter Knutsson.


Han uppger att de förare som använder tekniken i dag på NCCs byggen tycker det är en stor tillgång i arbetet.


– Ibland har det funnits ett litet motstånd, främst hos de äldre förarna, men även de har snabbt blivit jättepositiva eftersom de kan göra ett mycket bättre arbete.


Kari Mikkonen, mätchef på NCC Constructions markavdelning, förklarar att förarna som kommer in får avgöra nivån efter sina egna förkunskaper.


– De kommer ofta hit helt outbildade, och får själva lägga ribban. Sedan ökar de kraven när de jobbat ett tag.


Peter Knutsson beskriver fördelarna för maskinförarna.


– I dag är det ofta mycket väntetid och många dåliga handlingar. Med 3D vet alla vad de ska bygga och hur länge de ska hålla på. Det blir också lättare för alla inblandade att få en överblick och en insikt i hela projektet.


NCC har satt maskinstyrning i både grävmaskiner och hjullastare. För att kunna använda maskinstyrning på alla typer av maskiner har man ibland fått fixa och trixa lite.


– I Vistaberg har vi till exempel hjulgrävare som utrustats med maskinstyrning. Det kan normalt vara ett problem att ha maskinstyrning på hjulburna fordon eftersom det gungar. Det har vi löst genom att använda gyro, säger Peter Knutsson.


Den minsta maskinen som utrustats med maskinstyrning av NCC är en 4,5 tons minigrävare.


– Det är nästan mest värt på småjobben, som annars kräver att man springer runt med pinnar hela tiden, säger Peter Knutsson.


Än så länge är det NCC Construction som står för teknikinvesteringarna. De maskiner som hyrs in får låna all utrustning som behövs.


– Men jag hoppas att det ska bli annorlunda i framtiden, så att det blir en standard att ha den här utrustningen, ungefär som en rototilt, säger Peter Knutsson.


Han efterlyser en samordning bland maskinägarna, så att maskinerna i framtiden blir mer likartade så att fler kan använda dem.


– I dag beställs varje maskin individuellt och varje ägare väljer att ha knapparna på sitt sätt, det är inte försvarbart att en så stor investering med så mycket dyr utrustning bara används en kort tid av en enda person. Vi måste lära oss att standardisera maskinerna så att fler kan jobba.


Han tror att man i framtiden måste kunna köra maskinerna fler timmar om dygnet.


– En grävmaskin finansieras på mycket färre timmar än till exempel en skogsmaskin som körs 18 timmar om dygnet, eller en lastbil som körs dygnet runt. En grävmaskin borde kunna köras mer än 6-8 timmar per dygn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.817