23948sdkhjf

Gubbfri grop gör grävaren glad

Vistaberg är ett av NCC Constructions IT- projekt. Här har nästan alla maskiner maskinstyrning och en enda mättekniker kan serva tre grävgäng tack vare en rover, och maskin förarna får styra sitt arbete själva, utan att behöva hjälp av gubbar i gropen.

Huddinge. I Vistaberg i Huddinge söder om Stockholm bereder NCC Construction marken för ett nytt bostadsområde där husen redan börjat poppa upp.


– Vi bygger vägar, drar vatten och avlopp och gör i ordning tomter, lekparker, terrasser med mera förklarar Peter Knutsson, entreprenadchef på NCC Construction Region Stockholm/Mälardalen.


Projektet är ett av NCCs IT-projekt och nästan alla maskiner är utrustade med maskinstyrning och yrkesarbetarna har datorstöd och alla ritningar finns i alla datorer. Entreprenad hälsar på en dag när solen flödar och leran väller över alla bräddar.


I ett schakt arbetar Kjell Grahn och Alex Chouque medan en gräv maskin svingar sin skopa från en platå ovanför deras huvuden. Uppgiften är att lägga ner en spillvattenledning och sedan bygga en väg som ska omges av hus på båda sidor.


– Traditionellt hade man haft flera gubbar som sprang omkring. Nu kan Alex ta hand om tre gäng själv, säger Kari Mikkonen, mätchef på markavdelningen på NCC Construction.


Alex Chouque är utsättare och har en gps-utrustad rover i handen. Rovern består av en gps och en handdator "på pinne".


– Rovern blir en slags "levande ritning", där man till exempel kan se hur djupt ner man ska gå och maskin föraren ser samma sak på sin skärm, förklarar Kari Mikkonen, mätchef på NCC Constructions markavdelning.


Rovern innehåller ritningar, och kan förberedas med all information och sedan lämnas ut till yrkesarbetarna.


– Det spar otroligt mycket tid, säger Kari Mikkonen.


I grävmaskinen som lurar som en jättelik gam ovanför Alex och Kjells grop sitter Håkan Svensk. Han jobbar på Granlunds Grävmaskin och har arbetat i Vistaberg i 1,5 år. Han tycker att maskinstyrningen underlättar jobbet, och gör det roligare.


– Det är en otroligt bra grej, det blir en större utmaning och jag blir mera självständig. P


å datorskärmen i hytten ser Håkan Svensk hela tiden höjden och var skopan befinner sig i ritningen.


– Det underlättar mycket, jag klarar mig själv och behöver inte ha en gubbe i gropen.


En del av hjullastarna i Vistaberg är också utrustade med maskinstyrning.


– När de ska lägga ut material på vägen är det bra med maskinstyrning så att de kan lägga ut exakt rätt mängd. Då blir det mindre hyvling, förklarar Kari Mikkonen.


Per Sandgren på Sörmlast kör just en sådan hjullastare, och han saknar inte alla pinnar.


– Det är mycket lättare med maskinstyrning. När jag kör ut gruset kan jag se centrumlinjen på vägen, jag ser höjden och alla lutningar. Systemet gör hans arbete både effektivare och roligare, anser Per Sandgren.


– Nu kan jag köra ut grus och massor, och sedan åka runt och jämna av utan hjälp, jag blir självständigare.


Men beställarna då? Kari Mikkonen berättar att en del av byggherrarna blir lite oroliga när de inser att det inte kommer att finnas några pinnar alls på bygget.


– Ofta förstår de när vi förklarar, men det har hänt att vi har fått komplettera med pinnar, trots att det inte behövs, säger Kari Mikkonen.


Han har själv inte alltid varit så intresserad av maskinstyrning, men nu är han mer eller mindre "frälst".


– När vi började med det var det en överlevnadsfråga, det går inte att få tag på tillräckligt med folk, så då har vi löst det med teknik i stället. Nu ser jag nästan bara fördelar.


Han uppger att även ledningen har insett maskinstyrningens fördelar.


– Nu ska vi satsa på det här och vara tekniskt ledande i de länder vi verkar i. Det är jävligt kul om man gillar teknik!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094