23948sdkhjf

Rent och roligt - men få vet det

Skitiga gruv- och bergarbetare som håglösa kravlar upp ur underjorden efter ett stenhårt skift? Nej, ett roligt jobb med joysticks i en ren och bekväm hytt! För att rekrytera fler unga måste hela branschen bli bättre på att visa upp yrkets fördelar, tror Sandvik Mining and Constructions vd.
Männen som borrar, spränger och krossar berg är just män, de blir allt äldre och de är framför allt för få. Högkonjunkturen har lett till jobb i massor, men rekryteringen till yrket går fortfarande trögt.

– Det har varit högkonjunktur länge, och det finns hur mycket jobb som helst, men det är samtidigt stor brist på arbetskraft. Visst kan vi göra större maskiner, men det avhjälper inte bristen på folk, säger Lars Häggström, vd på Sandvik Mining and Construction.

Han tror att det man i stället måste göra är att skapa förutsättningar för att få in fler människor i branschen.

– I tre års tid har vi jobbat med Bef (Bergsprängningsentreprenörernas förening) och SBMI (Sveriges Bergmaterialindustri) för att hitta lösningar och utveckla en bättre arbetsmiljö.

Är förarmiljön dålig lär ingen vilja söka sig till yrket, tror Lars Häggström, och han ser stora grupper där det finns många potentiella förare att hämta.

– Jag kan inte fatta varför inte fler kvinnor kör borriggar, det är en bra arbetsmiljö och ett jobb som inte kräver stor styrka, jag vill också att fler invandrare söker sig till bergarbetarbranschen

. Han tror att nyckeln är att tänka arbetsmiljö i alla lägen, och att bli betydligt dukt igare på att berätta för folk att berget är en bra arbetsplats. Här finns det också en hel del som entreprenörerna kan göra, tror Lars Häggström.

– Som företagsledare bör man inte erbjuda sina anställda en arbetsmiljö som man själv inte skulle arbeta i, det ska vara drägligt ur temperatursynpunkt och i en hytt med stora glasytor kräver det luftkonditionering. Sedan ska man slippa en massa damm, och vi har därför sett till att man på de riggar som säljs i Sverige kan dammsuga golvet regelbundet.

1997 tog Sandvik fram sin första ljuddämpade borrigg. Intresset från kunderna var dock mycket svalt.

– Vi trodde det skulle bli en hit men det hände ingenting, vi sålde EN rigg, säger Lars Häggström.

På sistone har det dock börjat röra på sig och Sandvik har sålt en hel del exemplar av en vidareutvecklad variant av den ljuddämpade riggen. Lars Häggström tror att det beror på att man idag har svårare att få täkttillstånd, och att man därför måste bevisa att man inte stör mer än nödvändigt.

– Det är ju det renommé som branschen måste stå för, att vi har en minimal miljöpåverkan. Ibland är kunderna inte så intresserade av att köpa in filter och ljuddämpning. Det kostar lite mer och upplevs som onödigt.

Kanske beror det på okunskap tror Lars Häggström, som dock hoppas på att den generationsväxling som pågår innebär en förändrad inställning.

– Nu vill man gärna leva och må bra till pension, varför kör man en bil med airbag men struntar i dammfilter? Det är en varningsklocka att antalet silikosfall ökat och även om maskinerna självklart ska producera bra måste man också se till att arbetsmiljön blir bra, det ger ett enormt mervärde.

Lars Häggströms tes är att man måste tjata till dess att budskapet går in.

– Ibland måste man säga det hundra gånger, men till slut lyckas man, det går att få bukt med både damm och buller.

För att få fler att söka sig till yrket måste dock nidbilden av en sotig och svettig gruvarbetare som kravlar sig upp ur underjorden efter avklarat skift bort, tror Lars Häggström.

– I dag är det ett rent jobb, att köra maskin i dag är väsensskilt från hur det var för 50 år sedan. Vi är alldeles för dåliga på att föra ut att här finns det arbetstillfällen, att yrket har en hög tekniknivå och att det finns bra utbildningar.

Han vill att fler branschföreträdare åker ut till skolor och arbetar långsiktigt.

– Budskapet kan till exempel vara att yrket är flexibelt, med frihet under ansvar.

Han efterlyser också mer engagemang, från alla i branschen.

– Det är vårt ansvar att tillsammans få fart på rekryteringen, det är lätt att sitta på läktaren och tycka, vi måste agera, till exempel kan både leverantörer och entreprenörer sitta med i utbildningsråd, entreprenörer kan erbjuda praktikplatser och vi leverantörer kan ställa upp som lärare.

Sandviks sätt att uppmuntra är att dela ut stipendier till unga som utbildar sig. Vid Maskinexpo i våras delades två av dem ut, till avgångselever vid gymnasieutbildningarna i Kista och i Filipstad.

– Ett annat sätt är att bjuda in alla nior i kommunen när man har Öppen täkt och även till Maskinexpo så att de kan se att det inte är skitigt och besvärligt utan en modern arbetsplats där man jobbar med joystick, något som många ungdomar är mästare på.

Lars Häggström är övertygad om att det finns en rekryterings bas, det gäller bara att vittja den. – Vi måste vara fler som aktivt går ut och sprider budskapet, annars kommer branschen att dö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062