23948sdkhjf

Slätare än slätt är Mats motto

Om man en mörk kväll i Nyköping får syn på en mustaschprydd herre som ligger ute på gatan med näsan nere i en asfaltspricka finns ingen anledning till oro. Det är bara Mats Furén som testar någon ny fogmassa

Nyköping. Mats Furén har ägnat nästan hela sitt liv åt beläggningar, och då särskilt jämna och fina beläggningar. Slätare än slätt ska det vara, och så har det varit ända sedan 1969.

– Det var sommarlovet efter nian och jag började som "pinnpojke" när de skulle förlänga landningsbanan på F13 i Norrköping, säger han med ett leende.

Jobbet som "pinnpojke"- det vill säga utsättarbiträde- fick han eftersom hans far jobbade i branschen. Och när fadern sedan startade eget 1971 hakade Mats på och började jobba där.

Sedan 2003 driver han det egna företaget Medam i Nyköping, men det är fortfarande flygfält som gäller.

– Det blev mitt liv!

Mats Furén beskriver sin verksamhet som extremt nischad.

– Vi reparerar och underhåller asfalt- och betongbeläggningar, i huvudsak på flygfält.

Hans far började åta sig uppdrag åt försvaret, och Mats Furén har fortsatt på det spåret och han har under årens lopp utfört uppdrag på ett otal flygfält i hela landet.

Han insåg snabbt att kraven som ställs på en flygplats vida överstiger de som ställs på en väg.

– Det krävs enorm noggrannhet, många militärflygplan är känsligare än vanliga flygplan, till exempel är deras jetmotorer oerhört känsliga för föroreningar, och om asfalten släpper sten sugs de in i motorerna och skadar dem, förklarar Mats Furén.

Här fanns ett problem som han ville lösa. Flygfältens beläggning är ofta av mycket hög klass, men med tiden åldras asfalten. Bindemedlet hårdnar, sprickor uppstår och till sist riskerar stenmaterialet att lossna.

– Vi såg att försvaret hade enorma asfaltytor som de behövde ha i perfekt skick, säger Mats Furén.

I slutet av 1980-talet kom han i kontakt med ett danskt företag som sålde bindemedelsförsegling. Han såg stora möjligheter med konceptet, och när han inte kunde få tag på produkten själv valde han att utveckla en egen variant.

Mats Furén har sedan dess utvecklat konceptet ytterligare, och i somras tog han över agenturen för det etablerade märket Neomex, och han är nu i full gång att vidareutveckla även den produkten.

– I Sverige har under senare år i huvudsak använts två typer av förseglingsprodukter, en som bygger på lösningsmedel, och en som innehåller mer specialbitumen. Vår produkt har bara lite lösningsmedel, och det är ett bra argument, eftersom det blir mera miljövänligt, säger Mats Furén.

I drygt 20 år har han ägnat sig åt att bindemedelsförsegla flygfält (för en närmare beskrivning av metoden, se artikel intill). I takt med försvarsnedläggningarna har dock uppdragen minskat, och Medam försöker nu hitta nya marknader.

– Vi tycker att bindemedelsförsegling passar på alla sorters flygfält, men också på gator och vägar, eftersom det spar både pengar, tid och miljö, säger Mats Furén.

Många av de militära flygfälten har tagits över av kommuner, och därmed har budgeten för beläggningsunderhåll ofta krympt avsevärt.

– Ingen kommun kan motivera nedskärningar i barnomsorgen med att de behöver pengar för att underhålla ett gammalt flygfält. Ändå är det synd om de ska förfalla, kommenterar Mats Furén.

Han har därför bytt taktik även här.

– De har inte råd att låta oss göra ett stort jobb, men kanske har de i alla fall råd att köpa in en 40-liters asfaltkokare och en utläggarvagn så att de sedan kan låta den egna personalen enkelt och billigt laga sprickor. Eftersom flygfältsbranschen är liten och har mycket ont om pengar, blir vår linje att ta fram små och enkla produkter, det är sånt som går att sälja, konstaterar Mats Furén.

Han vill också nå kommunerna.

– Bindemedelsförsegling passar överallt, utom på det högtrafikerade vägnätet, säger Mats Furén.

På högtrafikerade vägar slits beläggningen, till exempel av dubbdäck.

Mindre trafikerade vägar åldras i stället, och där finns en marknad, tror Mats Furén.

– Det fungerar utmärkt att bindemedelsförsegla asfalten på till exempel villagator, lågfrekventa trafikleder, vänster körfält på motorleder, vägrenar, parkeringsytor med mera.

Han tillägger att en stor del av det svenska vägnätet faktiskt är lågtrafikerat, och hoppas kunna nå ut med det budskapet till landets alla kommuner.

– Problemet är att när de ska handla upp en beläggningsentreprenad blir det ofta ett asfalteringsjobb, eftersom många av entreprenörerna tillverkar egen asfalt och följaktligen helst vill lägga asfalt.

Medams förseglingsprodukter tillverkas av NCC Kemi i Danmark och från Danmark köper man också in en del specialmaskiner. Fogmassorna och övriga maskiner importeras från amerikanska Crafcoo.

Förutom binde medelsförsegling säljer man bland annat fogmassor, kallasfalt, friktionsmedel, specialgjutasfalt för potthålslagning samt de maskiner som behövs för att göra jobbet.

Medam har också en diamantrillningsmaskin och utför slipnings- och rillningsuppdrag i hela Europa. Att rilla innebär att skära skåror i till exempel en landningsbana.

– Vattenplaning är ett stort problem för flygplan, med rillade banor rinner vattnet bort effektivare, det ökar säkerheten och är också bättre för miljön eftersom det går åt mindre kemiska avisningsmedel. Dessutom blir en rillad bana mindre hal än en orillad, eftersom banan torkar istället för att frysa när det är kallt, säger Mats Furén.

Företaget säljer också färgförsegling, en färg som målas på asfalten och sedan skyddar den mot till exempel bränslespill.

– På återvinningstationer eller tankningsplatser på flygfält ställs ofta miljökrav att beläggningen ska vara tät så att kemikalier inte kan rinna ner i backen. Då kan den här produkten vara en bra lösning, säger Mats Furén.

Han tycker också att den lämpar sig för garageuppfarter eller för rent estetiska ändamål. Inför framtiden hoppas han på nya intressanta tekniker och produkter.

– Jag har fullt med nya idéer, det gäller bara att få tid att utveckla dem, jag vill vara med och se vart utvecklingen är på väg, och helst förena teoretikernas kunskap med hantverkarnas praktiska kunnande.

Han riktigt bubblar över av glädje över hur mycket nytt det finns att ta reda på, att lista ut och uppfinna. I samråd med fabriken testar han till exempel moderniserade varianter av Neomex .

– Mycket går ut på att göra produkten miljövänligare, säger Mats Furén.

Har han någonsin haft några hämningar inför att testa något nytt är de borta sedan länge.

– Jag har mycket hyss för mig, men man måste ju se om det funkar, det är bara att åka ut och testa och laga hål, fastslår han glatt.

På vägarna kring Skavsta flygplats och Nyköping finns det därför en hel del asfaltlagningar som vare sig kommunen eller Vägverket beställt.

– Jag vill testa grejer hela tiden, annars vet jag ju inte vad jag pratar om, säger han, och hoppar ur bilen för att förevisa en särskilt lyckad lagning.

– Ser du vad slätt det blev, utbrister han, och förlorar sig åter i beläggningarnas fantastiska värld.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11