23948sdkhjf

Kent ledsnade - anställde killarna själv

Duktiga och arbetsvilliga maskinförare men de får inte jobb. Idiotiskt, tyckte Kent Rensbo, skaffade fram maskiner och anställde själv två maskinförare med utländsk bakgrund.— Det är så djävla synd om de inte får komma ut och visa vad de går för.

Örebro. Kent Rensbo, utbildare på Yrkesakademin, ansvarar för maskinförarutbildningen i Närkes Kil. Han har tagit eleverna under sina vingar, och är lite besviken på entreprenörerna i Örebro.

– De är väldigt dåliga på att ta emot praktikanter, så vi har svårt att få ut alla våra elever, även svenskarna. Det är synd eftersom utbildning är en färskvara, de måste få komma ut och visa framfötterna.

Gruppen för nyanlända invandrare har om möjligt ännu större problem att få komma ut på företagen, och Kent Rensbo förvånas över entreprenörer som inte ens vill ha gratis arbetskraft.

– ”Lillabdi” till exempel är djävligt duktig på att köra maskin, och skulle slå många svenska gubbar på fingrarna, säger med hänvisning till Abdi Abukar från Somalia, en av de elever som blev klara med sin utbildning i somras.

Köpte maskiner

Kent Rensbo tog till sist saken i egna händer och köpte in två 4,5-tonsgrävare och startade upp en egen verksamhet och lät Abdi Abukar och hans klasskamrat, persern Mohsen Asghari, få anställning.

– De körde åt mig i somras och jag skickade dem på egna jobb i Stockholm. Det var mycket lärorikt för dem, de motsvarade mitt förtroende och klarade jobbet utmärkt, kommenterar Kent Rensbo.

Han är övertygad om att det bästa för en helt färsk maskinförare är att få skickas ut på små jobb.

– Då får de rutin och hinner lära sig allt utan att ha kniven på strupen hela tiden.

Under vintern ligger hans eget företag nere, men han planerar att räkna på egna kabeljobb i sommar, och förhoppningsvis låta 4-5 av den nya omgångens elever jobba för honom till dess att övriga entreprenörer inser hur duktiga de faktiskt är.

Duktiga förare

– Entreprenörerna i Örebro tar inte emot dem, men vi skickar dem till Stockholm och Göteborg, snart skickar vi dem till Kiruna också, där kommer det att bli en jävla snurr när de ska flytta stan, säger Kent Rensbo.

Kent Rensbo hoppas att Mohsen Asghari och Abdi Abukar ska ha fått egna jobb vid det laget.

– Då får de klara sig själva, de är mycket duktiga maskinförare och borde kunna få anställning.

Varför engagerar du dig så mycket i dina elever?

– Jag gillar de här människorna, jag har lärt känna dem och till exempel Lillabdi är en mycket mjuk kille som jag litar på till 110 procent. Det är så djävla synd om de inte får komma ut och visa vad de går för, säger Kent Rensbo.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079