23948sdkhjf

Fisk i fokus

Den sällsynta grönlingens väl och ve står i fokus när Oden Anläggningsentreprenad bygger en provisorisk förbifart i skiftande markförhållanden och mitt i Stockholms kaosartade och intensiva infartstrafik .


Stockholm . Morgonrusningen på Kymlingelänken har bedarrat en aning, men fortfarande ligger bullret som en matta över nejden och bilar i stor mängd susar fram på leden.

Länken ansluter till E18 i Rissne, nordväst om Stockholm och utgör en av de högfrekventerade infarterna till Stockholm. E18 står inför stora förändringar under de kommande åren, och som en förberedande entreprenad inför det arbetet har Oden Anläggningsentreprenad AB fått i uppdrag att bygga en 1 100 meter lång förbifart, där trafiken ska gå när Kymlingelänken stängs av i början av nästa år.

– Nya E18 ska vara klar 2015 och under byggtiden ska Kymlingelänken stängas av, förklarar Stefan Jacobsson, arbetschef på Oden Anläggningsentreprenad AB.

Arbetet drogs igång den första mars i år, och allt ska vara klart den 26 mars 2010. När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på har man börjat bygga upp förbifarten och snart ska beläggningsarbetet påbörjas.

– Asfaltarbetena drar igång vecka 42, säger Stig Andersson, arbetsledare på Oden Anläggningsentreprenad AB.

Helgen vecka 47 ska trafikomläggningen ske och därefter är det dags att riva Igelbäcksbron, som kommer att ersättas av nya broar när nya E18 tas i drift. Rivningen blir det sista som sker innan Oden packar ihop och drar vidare till nästa jobb.

– Vi ska schakta lite kring bron också, men sedan är det klart, kommenterar Stefan Jacobsson.

– Välkommen till myrstacken, säger Stig Andersson, när han svänger in på den lilla men myllrande arbetsplatsen.

Oden Anläggningsentreprenad har tre egna gubbar och ett tiotal maskiner, både dumprar, bandschaktare, grävmaskiner och lastmaskiner samt ett mobilt krossverk på plats. Marken som ska bebyggas är beskaffad på olika sätt.

– Här finns både berg och mycket lös lera, vi har fått gräva ur och fylla i med bergkross för att få bärighet i marken, säger Stefan Jacobsson.

En del av marken har stabiliserats med hjälp av kalkcementpelare, och några hundra meter bort har man fått fylla med berg. – Det är totalt olika markförhållanden här, på bara en kort bit har vi kalkcementpelare på ett ställe, på ett annat har vi isolering i marken och på ett tredje har vi fyllt med berg, säger Stig Andersson.

Totalt har Oden Anläggningsentreprenad grävt ur 15 000 kubikmeter lera, och fyllt med berg.

– Vi spränger 2 500 kubik på vår egen entreprenad, resten av berget får vi via Vägverket från Veidekkes entreprenad längre bort, säger Stefan Jacobsson.

Både sprängning och krossning sköts av underentreprenörer. Arbetsplatsen ligger invärvd mitt bland några av norra Stockholms mest intensivt trafikerade stråk. Det har fått en del konsekvenser för byggarbetet.

– Vi har fått tänka mer på logistiken, transporterna till och från bygget är svåra klockan 7-9 på morgonen och 15-17 på eftermiddagen, annars jobbar vi på ett avskärmat område och störs inte, säger Stefan Jacobsson.

– Det är värst på eftermiddagen, då är det långa köer, kommenterar Stig Andersson, det var problematiskt när vi skulle schakta ut och alla jordmassor skulle iväg.

Cyklister och friluftsmänniskor är vana att kunna ta vägen över områden som kommer att vara byggarbetsplats i flera år framöver. Oden Anläggningsentreprenad har därför fått lägga om en hel del gång- och cykelvägar, för att inte få in kringströvande naturälskare på någon av alla de entreprenader som är igång eller som planeras.

– Det är många cyklister i området, många ska till jobbet och dessutom ligger det stora rekreationsområdet Järvafältet nära, det är många som är vana att kunna cykla här, då vill det till att man skyltar ordentligt, säger Stefan Jacobsson.

Trots att arbetsplatsen alltså ligger invid några av de mest trafikerade stråken i norra Stockholm är det framförallt miljö och natur som styr arbetet.

– Det är mitt i ett natur- och kulturområde och vi har fått vara mycket försiktiga med Igelbäcken, säger Stefan Jacobsson.

–Allt fokus har varit på bäcken, ler Stig Andersson, vi har till exempel nästan inget bränsle på plats utan får åka iväg och tanka bilarna för att inte riskera att det kommer ner olja i marken.

Varje vecka mäts ett antal parametrar, däribland kvävehalt, ph-värde och turbiditet, det vill säga hur grumligt vattnet blir.

– Vi har klarat kraven, konstaterar Stefan Jacobsson.

För att skona bäcken när bron sedermera rivs har 140 meter av den fått flyttas temporärt. Och när man flyttar bäcken måste man måna allra mest om den utrotningshotade grönlingen – en liten men sällsynt fisk som trivs allra bäst just i denna bäck.

– Vi har haft mycket restriktiva krav på hur vi får göra när bäcken skulle flyttas, berättar Stefan Jacobsson.

Först grävdes ett nytt dike. Sedan stängdes den gamla bäcken av, och därefter var det dags att med hjälp av håv och med stor finess flytta över alla grönlingar – en i taget – till deras nya hem som består av en kulvert.

– Vi fiskade upp fisken i samarbete med Länsstyrelsen, säger Stefan Jacobsson.

Enligt Vägverket resulterade den stora fiskräddningen i att åtta grönlingar, cirka tio gäddor, 30 abborrar och 30 mörtar flyttades över.

– Fisken trivs, jag brukar se dem, berättar Stig Andersson.

När bygget är klart ska bäcken flyttas tillbaka i en ny och skräddarsydd fåra. Dagvattnet från vägen, som i dag rinner orenat ut i bäcken, ska renas innan det landar i den nya bäcken. Och när bäcken står klar är det dags för de åtta grönlingarna och deras anhang att åter få lifta med Oden för att återse sitt hem – nu med en lite ny utsikt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078