23948sdkhjf

Snabba puckar på blåsigt berg

Det går undan i Fredrika. Vattenfall tog över projektet så sent som i våras och vill få parken i drift snabbt. För Peabs del innebär det minimal sommarsemester och långa dagar innan vintern gör sitt intåg.


Fredrika .Projektet i Stor-rotliden är viktigt för Vattenfall, med 40 vindkraftverk blir parken företagets största landbaserade vindkraftsanläggning i Sverige.

– Normalt har man kanske 10-12 verk i en park, så det blir vår klart största park på land i Sverige, säger Kenneth Andersson, byggledare på Vattenfall.

Det blev därför allt annat än mjukstart när arbetet drog igång. Vattenfall förvärvade projektet från O2 så sent som i mars, och sedan dess gäller raka rör och öppna spjäll, när det gäller planering, projektering och utförande.

– Arbetsgången blev forcerad, Vattenfall ville komma igång snabbt och kunna sätta parken i drift 2010-2011, säger Kenneth Andersson.

– Det har varit en otroligt snabb process med projektering och upphandling, från den första april till den första juni, säger Nils-Ola Vikner, platschef på Peab.

Arbetsdagarna har blivit långa, och det blev inte mycket till semester i somras.

– Trots det har det gått bra, men det har varit en stor arbetsbelastning för Peab, berömmer Kenneth Andersson.

Väg- och markjobbet startade i juni, betongarbetet drog igång i början av augusti och kabeljobben i slutet av augusti. Sensommaren och hösten har varit hektisk men i månadsskiftet oktober-november ska skiftgången avslutas.

Arbetet kommer att fortgå hela vintern, men periodvis på sparlåga.

– November ut blir det ett skiftlag som får 40-timmarsvecka, säger Nils-Ola Vikner.

Under resten av vintern kommer arbetet att skrida vidare men i blygsammare skala.

– Det blir en nedtrappning av allt, men vi ska fortsätta med kabelläggningen i möjligaste mån, är vädret vettigt så kör vi, säger Nils-Ola Vikner.

"Vettigt" innebär i det här sammanhanget lite tjäle, och Peab räknar med att ha en grävmaskin, en hjullastare och ett par lastbilar igång under vintern.

Målsättningen är att all nybyggnation av vägar ska vara klar när våren står för dörren och arbetet varvas upp igen i maj.

– Vägarna ska vara terrasserade och förstärkta i år, och nästa år ska de färdigställas, säger Nils-Ola Vikner.

Han räknar med att större delen av sprängjobben också ska vara klara.

– Av fundamenten kommer ca 20 stycken att färdigställas under hösten, armeringsarbeten av de resterande 20 kommer att fortgå under vintern och betonggjutningen återupptas i maj, säger Nils-Ola Vikner.

Han ser en viss fördel med vinteruppehållet.

– Det är alltid bra att få en tjälperiod i vägen.

I oktober nästa år ska Peabs entreprenad vara avslutad och redan i juni ska de första verken monteras i den södra delen av parken.

Fotnot : det finns mer läsning om projektet i Stor-rotliden, klicka på länkarna nedan.

Bereder väg för bergets nya jättar
Lång bom ger kraft



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.578