23948sdkhjf

Lång bom ger kraft

Micke Gustafsson gillar vindkraftsbyggen och har specialutrustat sin maskin med en 16 meter lång bom för att slippa dumprar och nå ordentligt när han ska gräva ur marken för de gigantiska fundamenten.
Fredrika . Den stora vindkraftparken i Stor-rotliden växer fram lite i taget. Längs en av de nyanlagda vägarna knådar en vält vägmassan så att den blir massivt tät. En bra bit längre fram är det fullständigt ovältat och mer skogsglänta än skogsbilväg.

Här sitter Kent Dahlbäck på Dahlbäcks Skogsmaskiner mol allena i sin grävmaskin och terrasserar vägen. Framför honom ligger en stubbig och mossig korridor där skogen avverkats, bakom honom ligger en nyterrasserad väg och väntar på ytterligare behandling. Kent Dahlbäck är utposten mot skogen, och varje dag förvandlar han ytterligare 100-200 meter myrmark till rå vägkropp.

– Det blir drygt tio meter i timmen, säger han.

Normalt använder han en gallerförsedd skopa, men den ligger hemma för renovering just nu.

– Jag tar hit den nästa vecka, den fungerar bättre, säger Kent Dahlbäck.

Går allt enligt planen ska vägen vara färdigterrasserad , överbyggd, vältad och försedd med förstärkningslager innan vinteruppehållet.

– Bärlagret tar vi nästa sommar, förklarar Nils-Ola Vikner, platschef på Peab.

I en helt annan del av skogen håller Micke Gustafsson på att gräva ur för ett fundament. Han jobbar på Snabb-schakt i Göteborg AB och det syns på lång väg att han specialiserat sig på vindkraftbyggen. Den extra långa bommen på hans Caterpillar 325D pryds nämligen av ett vindkraftverk.

– När vi beställde maskinen tyckte vi att det skulle passa eftersom vi skulle bygga vindkraft i Laholm Knäred, säger Micke Gustafsson.

Maskinen är byggd med extra lång bom och sticka just för att passa för vindkraftsparker.

– Bommen är 16 meter, och det räcker till bättre när man ska gräva ut för de stora fundamenten, då kan man göra det mesta jobbet själv och slipper använda sig av dumprar, säger han.

Micke Gustafsson gör i princip bara vindkraftjobb numera, och trivs ypperligt med det.

– Det är fritt, man slipper gps och det finns inte mer än någon enstaka pinne, resten får man klura ut själv, ler han innan han sätter sig bakom spakarna igen.

Fotnot : det finns mer läsning om projektet i Stor-rotliden, klicka på länkarna nedan.

Snabba puckar på blåsigt berg

Bereder väg för bergets nya jättar


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156